Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε επικίνδυνο ναρκοπέδιο βαδίζει η κυβέρνηση

Σε επικίνδυνο ναρκοπέδιο βαδίζει η κυβέρνηση

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των εθνικών θεμάτων, της πορείας της οικονομίας και μιας διαρκώς επιδεινούμενης κοινωνικής κατάστασης με ολοένα και αυξανόμενη την λαϊκή δυσαρέσκεια κι έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των εθνικών θεμάτων, της πορείας της οικονομίας και μιας διαρκώς επιδεινούμενης κοινωνικής κατάστασης με ολοένα και αυξανόμενη την λαϊκή δυσαρέσκεια κι έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η χθεσινή ψυχρολουσία στο Eurogroup ήρθε να χαλάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μπορεί να πέρασε ένα ήσυχο και ξεκούραστο διήμερο, ωστόσο, οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και δεν μπορούν να προβλεφθούν. Από σήμερα η κυβέρνηση μπαίνει σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο κατά την οποία καλείται να λάβει πολύ κρίσιμες αποφάσεις.

Στο Μαξίμου προετοιμάζονται για την αυριανή μάχη στην «αρένα» της Βουλής όπου θα κριθούν πολλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ωστόσο, οι 16 και πλέον ώρες της σφοδρής σύγκρουσης που αναμένεται, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποπροσανατολίσουν από τα «καυτά» θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι.

Στα εθνικά θέματα τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μια νηνεμία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Όμως, φαίνεται να γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να μη συμβεί κάποιο «ατύχημα». Ηρθε από την άλλη η είδηση ότι
Τούρκοι πολίτες, δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι προφανώς κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν, βγήκαν στις Οινούσσες και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Μια εξέλιξη που θα επιβαρύνει τις ήδη κακές σχέσεις των δύο χωρών, αν αναλογιστεί κανείς τις απαιτήσεις της Αγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτών που είχαν αυτομολήσει μετά το πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση καλείται αφενός να αντιμετωπίσει τη στάση των Τούρκων και τις απειλές για «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, κι αφετέρου την επίθεση της αντιπολίτευσης που μιλά για επικίνδυνη διαχειριστική ανικανότητα.

Στο μέτωπο της ονομασίας των Σκοπίων αίσθηση έχουν προκαλέσει οι νέες δηλώσεις Ζάεφ ο οποίος αποκάλυψε ότι η Αθήνα δεν θέτει θέμα ταυτότητας (ιθαγένειας) των Σκοπίων κι ότι μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα υπάρξει συμφωνία. Από την άλλη, ο Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται για ταξίδι στα Σκόπια και για την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης όπου θα έχει σταθμό το ελληνικό κοινοβούλιο και την ψήφιση της συμφωνίας για το όνομα. Μια διαδικασία πολύ δύσκολη αφού μεγάλο μέρος της κοινωνίας απορρίπτει το σχέδιο για ονομασία με τον όρο Μακεδονία, έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας. Το χθεσινό Eurogroup δεν θα μπορούσε να κριθεί επιτυχημένο καθώς δεν «ξεκλείδωσε» η δόση και μπήκαν με μεγαλύτερη πίεση προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν εντός δύο εβδομάδων. Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει το ταχύτερο καθώς ακολουθεί και η τέταρτη αξιολόγηση σ’ ένα περιβάλλον που δεν είναι το καλύτερο. Ενδεχομένως το «επεισόδιο» Ντράγκι – Τσακαλώτου να είναι προάγγελος κακών ειδήσεων, ως προς το πόσο «καθαρή» μπορεί να είναι η έξοδος στις αγορές μετά το καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ και οι δανειστές έχουν δίκιο να «γκρινιάζουν» για την καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς, όμως, πρόκειται για ένα θέμα με υψηλό πολιτικό κόστος. Ταυτόχρονα τα «τσιμπημένα» επιτόκια στα ομόλογα, ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών κινδύνων στο Αιγαίο και της αναταραχής στις διεθνείς χρηματαγορές, θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία «μαξιλαριού» ασφαλείας.

Η κυβέρνηση βαδίζει σε «ναρκοπέδιο» και πολλά θα κριθούν το επόμενο 40ήμερο μέχρι το Πάσχα. Αν ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του μετατρέψουν αυτό το διάστημα σε «Γολγοθά» ενδεχομένως να φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024