Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Πυρά» μέσω Navtex ανταλλάσσουν Κύπρος - Τουρκία

«Πυρά» μέσω Navtex ανταλλάσσουν Κύπρος – Τουρκία

Παράνομη χαρακτήρισε η Κυπριακή Δημοκρατία την τουρκική Navtex, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ, με την Τουρκία ωστόσο να απαντά άμεσα, τονίζοντας πως δεν έχουν ισχύ οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μπαράζ για τον χειρισμό του θέματος πραγματοποιεί ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, την ώρα που η ENI εξετάζει την αποχώρηση του γεωτρύπανου Saipem 12000.

Παράνομη χαρακτήρισε η Κυπριακή Δημοκρατία την τουρκική Navtex, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή η οποία καλύπτει το τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ, με την Τουρκία ωστόσο να απαντά άμεσα, τονίζοντας πως δεν έχουν ισχύ οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας.

To Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου εξέδωσε Antinavtex με NR 091/18 με την οποία ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρκική Navtex FA-96, NR 0258/18 είναι παράνομη και έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη αρχή για περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Η δράση αυτή είναι παράνομη, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρεται.

Ωστόσο, σχεδόν άμεσα αντέδρασε η Τουρκία με νέα οδηγία προς ναυτιλομένους με αριθμό 0263/18, αναφέροντας πως οι Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ισχύ, καθώς δεν πρόκειται για το κράτος που ιδρύθηκε το 1960.

«Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ελληνικής κυπριακής Διοίκησης μέσω της NAVWARN NR 091/18 της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν ήταν ούτε θα γίνουν δεκτές από την Τουρκία» συνεχίζει η Τουρκία, προσθέτοντας πως «η Navtex FA96-0258/18 που μεταδίδει το τουρκικό Ράδιο-Αττάλεια εξακολουθεί να είναι έγκυρη και αποτελεσματική. Ο σταθμός Αττάλειας, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα μηνύματα για την ασφάλεια των ναυτικών».

Μπαράζ συσκέψεων από Αναστασιάδη

Παράλληλα, μπαράζ συσκέψεων πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για το χειρισμό του θέματος.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα στο άτυπο συμβούλιο της ΕΕ και να ζητηθεί η τοποθέτηση των εταίρων έναντι της Τουρκίας και των προβλημάτων που δημιουργεί στις γεωτρήσεις στη Κύπρο, ενώ θα γίνει και διάβημα στον ΟΗΕ.

Στην σύσκεψη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για συντονισμό των ενεργειών Λευκωσίας και Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι η «Κύπρος σε σύζευξη με την Ελλάδα θα επιδιώξει στον ανώτερο βαθμό να προασπίσει τα συμφέροντα της διά της νόμιμου οδού».

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ το μεσημέρι θα δεχθεί την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι.

Η ΕΝΙ εξετάζει αποχώρηση του γεωτρύπανου

Τη στιγμή που λαμβάνουν χώρα οι διαβουλεύσεις για άρση του αδιεξόδου, η ENI εξετάζει την αποχώρηση του γεωτρύπανου Saipem 12000.

Το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του Φιλελεύθερου, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ.

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024