Από τη… γραφικότητα ενός ακριτικού νησιού των Δωδεκανήσων, το πρωτοποριακό πρόγραμμα «TILOS» ετοιμάζεται να «σαλπάρει» για ξένες αγορές. Η τεχνολογική καινοτομία ενός ενεργειακού έργου που συνδυάζει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σταθμό συσσωρευτών και «έξυπνο» σύστημα ελέγχου της ζήτησης έχει προσελκύσει διεθνές επενδυτικό αλλά και επιστημονικό ενδιαφέρον.

Υβριδικό έργο

Σύμφωνα με το Βήμα το τελευταίο διάστημα – ειδικά μετά τα δύο ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας που απέσπασε ο υβριδικός σταθμός της Τήλου – οι προτάσεις συνεργασίας για την «αναπαραγωγή» του σε ηλεκτρικά συστήματα του εξωτερικού… πέφτουν βροχή. Οι επαφές των υπευθύνων του έργου με αντιπροσωπείες από την Κούβα, τα Μπαρμπάντος και την υπόλοιπη Καραϊβική έως τα νησιά του ευρωπαϊκού Νότου (π.χ. της Ισπανίας και της Πορτογαλίας), καθώς και της Βόρειας Ευρώπης (όπως τα Ορκνεϊ) έκρυβαν ευχάριστες εκπλήξεις. Ως «γεννήτρια» που ενεργοποίησε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση του «TILOS Project» σε απομονωμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές ή σε μικρές κοινότητες λειτούργησαν διεθνή ενεργειακά συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική, στα οποία έγινε εκτενής παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος. Στην Κούβα εξετάζουν τις δυνατότητες εφαρμογής του ακόμη και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Το πρωτοπόρο υβριδικό έργο της Τήλου έχει προσελκύσει και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» η δήμαρχος του νησιού κυρία Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, «μεταπτυχιακοί σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχουν έρθει στο νησί για να αποκτήσουν τεχνογνωσία μελετώντας το νέο σύστημα, το οποίο θα μας προσφέρει ενεργειακή αυτονομία, αλλά έχουν ενδιαφερθεί και από ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού, από την Ισπανία, τη Βόρεια Ευρώπη κ.α.». Ηδη επιστήμονες και φοιτητές από την Ευρώπη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ηλέκτριση του συστήματος και η πρώτη φάση της λειτουργίας του. Τα επίσημα εγκαίνια, σύμφωνα με τη δήμαρχο του νησιού, προγραμματίζονται για τον Μάρτιο.

Η αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιλογών και των εξελίξεων πανευρωπαϊκά, με την αρωγή νέων «εργαλείων», όπως είναι ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων (ή συνεταιρισμών) ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς να εμπλακούν στον ενεργειακό σχεδιασμό, τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Οπως αναφέρει η κυρία Καμμά-Αλιφέρη, ήδη στον δήμο διερευνούν τις δυνατότητες δημιουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας, ενώ παράλληλα με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Ηπιων Μορφών Ενέργειας του ΤΕΙ Πειραιά θα εγκαταστήσουν έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο νησί, σε σύμπραξη με ιδιώτη, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές, τα οχήματα και τον εξοπλισμό.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο