Οι πλειστηριαμοί έγιναν η αιτία για να ανέβουν οι τόνοι μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όμως μεταδίδουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Οι γενικόλογες υποδείξεις του κ. Ντράγκι για το ζήτημα εκνεύρισαν τον κ. Τσακαλώτο που αντέδρασε έντονα, προς έκπληξη των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν για το ζήτημα των πλειστηριασμών και συγκεκριμένα για τον τρόπο που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Ο κ. Ντράγκι, αναφέρει το Euro2day, η άποψη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία, υποστήριξε κατά την διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα, ότι ο τρόπος λειτουργίας των πλειστηριασμών πρέπει να είναι εύρυθμος και αποτελεσματικός, ώστε να βρίσκεται στα πλαίσια των στόχων του προγράμματος.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο λεπτομερειακός και να πει τι ακριβώς εννοεί π.χ. πόσοι πλειστηριασμοί την ημέρα και πόσα έσοδα, υπερασπιζόμενος τον τρόπο που κατάρτισε το ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Το ξέσπασμα Τσακαλώτου παραξένεψε πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον Μάριο Ντράγκι που προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση.

Πάντως η επιμονή του Ντράγκι στους πλειστηριασμούς καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν στο ζήτημα οι δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ κ. Ν.Χουντή, ο κ. Ντράγκι είχε προτρέψει να επεκταθούν οι πλειστηρισμοί σε όλην την Ελλάδα.

Δεύτερο βασικό θέμα για το οποίο υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η αναφορά του κ. Ντράγκι στα ομόλογα. Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων, όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε, μεταδίδει η Καθημερινή.

Διαψεύδει τα περί έντασης ο Σεντένο

Ερωτηθείς για την «ένταση» μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου, ο Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, αρκέστηκε να πει ότι κάποιες φορές έχουμε «ζωντανές συζητήσεις». Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πηγαίνουμε καλά με το ελληνικό πρόγραμμα και έγινε τεράστια δουλειά από τις ελληνικές αρχές.

Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο