Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα ενδοσκόπιο το οποίο εισχωρεί στους πνεύμονες και μελετά εκ των έσω και σε πραγματικό χρόνο τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν σε επιστημονικό συνέδριο στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Μπαθ και του Χέριοτ-Βατ, εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του «Πρωτέα» από την κινηματογραφική ταινία «Φανταστικό Ταξίδι» (1960), στην οποία ένα υποβρύχιο με το όνομα «Πρωτέας» συρρικνώνεται τόσο, ώστε να εισέλθει στο σώμα ενός επιστήμονα για να τον σώσει.

Το νέο ενδοσκόπιο επιτρέπει στον γιατρό να βλέπει μέσω ειδικής κάμερας τι συμβαίνει μέσα στους πνεύμονες και κατά πόσο υπάρχουν βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Το εσωτερικό των πνευμόνων έχει ψεκασθεί προηγουμένως με μια χημική ουσία που καθιστά ορατά τα βακτήρια, όταν το φως του ενδοσκοπίου πέσει πάνω τους.

«Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι ανιχνεύουμε πού βρίσκεται η νόσος στους πνεύμονες των ασθενών, έχοντας έτσι διάγνωση και δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Αυτό συνιστά μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τωρινή πρακτική» σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κέβιν Νταλιγουάλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι ο «Πρωτέας» μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί επίσης για την ανίχνευση μυκήτων, καρκινικών κυττάρων, της στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα η διαπίστωση μιας λοίμωξης μπορεί να γίνει μόνο εργαστηριακά με την ανάλυση δειγμάτων από τους ασθενείς και μετά από αναμονή αρκετών ημερών, χωρίς πάντα τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα. 

Αυτό έχει ως συνεπεια συχνά οι ασθενείς να αναγκάζονται να πάρουν αντιβιοτικά, χωρίς να είναι καν σίγουρο ότι έχουν πνευονική λοίμωξη. Αυτό με τη σειρά του συντελεί στην ανθεκτικότητα των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο