Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο ζητά η ΕΕ

Συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο ζητά η ΕΕ

Κάλεσμα στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο απηύθυνε η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε.

Κάλεσμα στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο απηύθυνε η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στη Σόφια.

Στη Διάσκεψη, που ξεκίνησε τις εργασίες της την Πέμπτη 15/2 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κώστας Δουζίνας και οι βουλευτές Νίκος Ξυδάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε κοινό ψήφισμα με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, το οποίο είχε υιοθετηθεί κατά την άτυπη συνάντηση της Ομάδας των Μεσογειακών Χωρών, που προηγήθηκε, και αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το Ψήφισμα, το οποίο καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, εγκρίθηκε από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και περιλήφθηκε στην Κοινή Δήλωση της Διάσκεψης.

O κ. Δουζίνας στην τοποθέτησή του, κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στα φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και ξενοφοβίας που παρατηρούνται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία επίσης έγινε δεκτή από το Σώμα.

Στη Διάσκεψη συμμετείχε και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Σε ερωτήσεις που της απηύθυναν συμμετέχοντες βουλευτές, η κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι αναγνώρισε την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές πράξεις βίας και αμφισβήτησης κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση που τονίστηκε και σε διμερείς επαφές της με την τουρκική πλευρά.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024