Κάλεσμα στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο απηύθυνε η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε.

Κάλεσμα στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο απηύθυνε η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στη Σόφια.

Στη Διάσκεψη, που ξεκίνησε τις εργασίες της την Πέμπτη 15/2 και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κώστας Δουζίνας και οι βουλευτές Νίκος Ξυδάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κατά την πρώτη ημέρα εργασιών η ελληνική αντιπροσωπεία κατέθεσε κοινό ψήφισμα με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας, το οποίο είχε υιοθετηθεί κατά την άτυπη συνάντηση της Ομάδας των Μεσογειακών Χωρών, που προηγήθηκε, και αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το Ψήφισμα, το οποίο καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, εγκρίθηκε από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και περιλήφθηκε στην Κοινή Δήλωση της Διάσκεψης.

O κ. Δουζίνας στην τοποθέτησή του, κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπλέον, επέστησε την προσοχή στα φαινόμενα ακραίου εθνικισμού και ξενοφοβίας που παρατηρούνται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία επίσης έγινε δεκτή από το Σώμα.

Στη Διάσκεψη συμμετείχε και η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Σε ερωτήσεις που της απηύθυναν συμμετέχοντες βουλευτές, η κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι αναγνώρισε την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνουν ανεκτές πράξεις βίας και αμφισβήτησης κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέση που τονίστηκε και σε διμερείς επαφές της με την τουρκική πλευρά.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr