Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση 10% της απασχόλησης με την αυτοματοποίηση

Αύξηση 10% της απασχόλησης με την αυτοματοποίηση

Απάντηση στις Κασσάνδρες που προβλέπουν την οιονεί... κατάργηση της ανθρώπινης εργασίας από τα ρομπότ δίνει έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αλλά δεν βρήκε μεγάλη απήχηση και ως εκ τούτου δεν αναπαράχθηκε στην έκταση που θα ανέμενε κανείς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ίσως επειδή στον κόσμο της ειδησεογραφίας ανέκαθεν «πουλούσε» η καταστροφολογία και όχι τα «καλά νέα».

Απάντηση στις Κασσάνδρες που προβλέπουν την οιονεί… κατάργηση της ανθρώπινης εργασίας από τα ρομπότ δίνει έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, αλλά δεν βρήκε μεγάλη απήχηση και ως εκ τούτου δεν αναπαράχθηκε στην έκταση που θα ανέμενε κανείς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ίσως επειδή στον κόσμο της ειδησεογραφίας ανέκαθεν «πουλούσε» η καταστροφολογία και όχι τα «καλά νέα».

Αν αντιστρέψει, άλλωστε, κανείς το αγγλοσαξονικό «no news, good news» (που αφορούσε βέβαια τα νέα από τα πολεμικά μέτωπα, που αν δεν υπήρχαν σήμαινε ότι τα προσφιλή πρόσωπα που πολεμούσαν ήταν καλά), θα διαπιστώσει ότι «good news, no news».

Εν πάση περιπτώσει, σχεδόν ταυτόχρονα με τη μελέτη του γερμανικού Εθνικού Συνδέσμου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Bitkom που απεφάνθη ότι στη Γερμανία μόνο μπορεί να χαθούν σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας έως και 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης, έρευνα της εταιρείας συμβούλων Accenture Strategy που δημοσιοποιήθηκε στο Νταβός κατέληξε στο ευτυχές για όλους συμπέρασμα ότι η αυτοματοποίηση δεν αυξάνει μόνο την παραγωγικότητα, τον τζίρο και τα κέρδη μιας επιχείρησης που επενδύει σε αυτή. Αυξάνει και τις θέσεις απασχόλησης!

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 14.078 μισθωτών υπαλλήλων (εξ αυτών 1.201 είναι στελέχη) επιχειρήσεων που εδρεύουν σε ένδεκα διαφορετικές χώρες και δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τράπεζες ή οι λιανικές πωλήσεις. Το κεντρικό πόρισμα της έρευνας, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, είναι ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη νοημοσύνη των μηχανών θα πρέπει κατά μέσον όρο να αυξήσουν το προσωπικό τους κατά 10%.

Αν τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων υιοθετήσουν τις στρατηγικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, η εταιρεία θα απολαύσει μια ισχυρή ώθηση του κύκλου εργασιών της, συμπεραίνει η έρευνα. Συγκεκριμένα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη θα αυξηθεί κατά 38% ο τζίρος της εταιρείας και κατά 10% ο αριθμός των εργαζομένων που αυτή απασχολεί.

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών μάλιστα, που επωφελείται περισσότερο από τους άλλους από τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει κατά 46% τον κύκλο εργασιών του. Θα υποχρεωθεί, όμως, να αυξήσει και κατά 21% το προσωπικό που απασχολεί. Στους αντίποδες, η υιοθέτηση αυτοματισμών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα επιφέρει μια αύξηση 28% στις πωλήσεις τους και θα απαιτήσει την αύξηση του εργατικού τους δυναμικού μόνο κατά 6% – ίσως επειδή ήδη ο κλάδος του αυτοκινήτου έχει «ρομποτοποιηθεί» ήδη σε μεγάλο βαθμό. Και αυτή η προοπτική, πάντως, δεν είναι διόλου άσχημη. Είναι όμως αληθινή;

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024