Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πολωνική κυβέρνηση «φλερτάρει» με τον αντισημιτισμό

Η πολωνική κυβέρνηση «φλερτάρει» με τον αντισημιτισμό

Ο νέος νόμος που ποινικοποιεί την απόδοση κατηγορίας κατά Πολωνών ότι συνεργάστηκαν στα εγκλήματα των Ναζί κατά των Εβραίων προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις

Οι Εβραίοι της Πολωνίας φοβούνται για το μέλλον τους βλέποντας ένα αυξανόμενο κύμα αντισημιτισμού πίσω από τον νέο νόμο που αρνείται την πολωνική συνέργεια στις ναζιστικές θηριωδίες του Ολοκαυτώματος.

Σύμφωνα με το Βήμα ακόμη και τις ηλιόλουστες μέρες, η Ιστορία κρέμεται σαν βαρύ σύννεφο πάνω από τη Βαρσοβία. Ισοπεδωμένη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και ξαναχτισμένη επί κομμουνιστικού καθεστώτος, η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι γεμάτη μνημεία, αγάλματα, επιγραφές και ιερά αφιερωμένα στη συλλογική δυστυχία και στην ατομική θυσία.

Ενα λιγότερο γνωστό μνημείο είναι μια μικρή πλακέτα στον τοίχο του σιδηροδρομικού σταθμού Warszawa Gdańska, ενός απέραντου κτιρίου της σοσιαλιστικής εποχής στη βόρεια πλευρά της πόλης. Ηταν από εκεί που πολλοί Πολωνοί εβραϊκής καταγωγής έφυγαν από την πόλη στον απόηχο της «αντισιωνιστικής εκστρατείας» τον Μάρτιο του 1968, όταν η ψυχροπολεμική πολιτική και μια πάλη για την εξουσία στο εσωτερικό του πολωνικού κομμουνιστικού κόμματος οδήγησαν σε μια εκστρατεία διώξεων, αναγκάζοντας χιλιάδες Εβραίους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Σε λίγες εβδομάδες, η εβραϊκή κοινότητα της Πολωνίας θα τιμήσει την 50ή επέτειο των γεγονότων του Μαρτίου 1968 στον απόηχο της πιο σοβαρής κρίσης στις πολωνο-εβραϊκές σχέσεις μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Αιτία είναι η ψήφιση αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που ποινικοποιεί την απόδοση στο πολωνικό κράτος ή στο πολωνικό έθνος συνέργειας στα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά των Εβραίων στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Αν και είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, η νομοθεσία αποδείχθηκε διπλωματική καταστροφή στο εξωτερικό, καθώς επιστήμονες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος και φιλικές κυβερνήσεις εκφράζουν επικρίσεις και έντονες ανησυχίες για την ενδεχόμενη αρνητική επίδραση του νόμου στη μελέτη και στην κατανόηση του Ολοκαυτώματος.

Η διαμάχη που ακολούθησε προκάλεσε έναν πόλεμο λέξεων μεταξύ πολωνών και ισραηλινών πολιτικών και αύξηση της αντισημιτικής ρητορικής στην Πολωνία, καθώς τα εθνικιστικά και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης λένε ότι η χώρα δέχεται επίθεση από μια διεθνή αντιπολωνική εκστρατεία ενορχηστρωμένη από ξένες δυνάμεις και εβραϊκές οργανώσεις στο εξωτερικό.

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024