Η συστηματική κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση περισσότερων περιστατικών καρκίνου, υποστηρίζει γαλλική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Ως τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας νοούνται τα προμαγειρεμένα γεύματα, τα πάσης φύσεως αλμυρά και γλυκά σνακς, τα αναψυκτικά με ανθρακικό, τα δημητριακά που περιέχουν ζάχαρη, τα κατεργασμένα κρέατα, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών, νατρίου και σακχάρων, αλλά και κάποια συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και φυτικές ίνες. Υπολογίζεται ότι σε ορισμένες χώρες του δυτικού κόσμου, τα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας αναλογούν στο 50% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας θερμίδων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τα συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, υπέρτασης και υπερχοληστερολαιμίας.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Ματίλντ Τουβιέ του Πανεπιστημίου 13 του Παρισιού και του Ερευνητικού Ινστιτούτου INSERM, υποστηρίζει ότι η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία σε σημαντικό βαθμό, περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα και χρωστικές ουσίες, μπορούν μακροπρόθεσμα να συντελέσουν σε περισσότερα περιστατικά καρκίνου. 

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 105.000 υγιείς ενηλίκους (22% άνδρες και 78% γυναίκες), κατά μέσο όρο 43 ετών.

Η διατροφή των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκε ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας των τροφών που κατανάλωναν και στη συνέχεια συσχετίσθηκε με τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίσθηκαν σε ορίζοντα πενταετίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι η αύξηση κατά 10% στην αναλογία των τροφίμων υψηλής επεξεργασίας στην καθημερινή διατροφή ενός ανθρώπου συσχετιζόταν με αύξηση κατά 12% του κινδύνου για καρκίνο γενικώς (εννέα πρόσθετοι θάνατοι ανά 10.000 ανθρώπους), καθώς και 11% για καρκίνο του μαστού, ειδικότερα.

Δεν εντοπίστηκε αξιοσημείωτη συσχέτιση με τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ο κίνδυνος καρκίνου δεν φάνηκε να είναι αυξημένος από την κατανάλωση λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα κομποστοποιημένα λαχανικά, τα τυριά και το ψωμί.

Πάντως, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου ήταν μειωμένος για όσους κατανάλωναν πολλά τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί πολλή επεξεργασία, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, γάλα, ψάρια και αβγά.

«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που ερευνά και αναδεικνύει μία αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου γενικά και ειδικότερα καρκίνου του μαστού από την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Ωστόσο, επιστήμονες που δεν σχετίζονται με την εν λόγω μελέτη είναι επιφυλακτικοί ως προς την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και σημειώνουν ότι δεν πρέπει να δαινομοποιούνται τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, μέχρι να καταλήξουμε σε οριστικά και ασφαλή συμπεράσματα ια την επίπτωσή τους στην υγεία του ανθρώπου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο