Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Απολύτως ανεύθυνη η στάση της τουρκικής ακτοφυλακής [Βίντεο]
Αναφερόμενος στο επεισόδιο των Ιμίων, ο πρωθυπουργός μίλησε για «απολύτως ανεύθυνη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής», ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα σε εκείνους που «φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν κανόνες διεθνούς δικαίου»

Τσίπρας: Απολύτως ανεύθυνη η στάση της τουρκικής ακτοφυλακής [Βίντεο]

Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία που επέδειξαν κατά το επεισόδια στα Ίμια έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού «Γαύδος». Αναφερόμενος στο επεισόδιο των Ιμίων, ο πρωθυπουργός μίλησε για «απολύτως ανεύθυνη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής», ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα σε εκείνους που «φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν κανόνες διεθνούς δικαίου».

Συγχαρητήρια για την ψυχραιμία που επέδειξαν κατά το επεισόδια στα Ίμια
έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους του
Λιμενικού «Γαύδος». Αναφερόμενος στο επεισόδιο των Ιμίων, ο πρωθυπουργός
μίλησε για «απολύτως ανεύθυνη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής», ενώ
έστειλε αυστηρό μήνυμα σε εκείνους που «φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και
αμφισβητούν κανόνες διεθνούς δικαίου».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με το πλήρωμα του «Γαύδος» και απευθυνόμενος στον κυβερνήτη είπε: «Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα».

Απευθυνόμενος στο πλήρωμα του «Γαύδος» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: Δεν είναι ο ρόλος σας αποτρεπτικός. Αυτός είναι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων. Να φυλάτε τα ευρωπαϊκά σύνορα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και επαγγελματισμό όπως κάνατε μέχρι τώρα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί αναλυτικά από το πλήρωμα τού «Γαύδος» για το πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα στα Ίμια, πόσα σκάφη βρίσκονταν στην περιοχή κλπ.

Νωρίτερα, στο κέντρο επιχειρήσεων ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα Ίμια και τού έγινε επίδειξη χαρτών.

Στη διάρκεια της επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το ζήτημα του προσφυγικού και την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία. Σύμφωνα με α στοιχεία οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 75% – 80%. Παράλληλα ενημερώθηκε για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με άνδρες από τη μονάδα υποβρυχίων αποστολών που πήραν μέρος επιχειρησιακά σε καταπολέμηση περιστατικών οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και με άνδρες της μονάδας ελικοπτέρων και αεροσκαφών του Λιμενικού. Παρόντες ήταν ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αρχηγός του Λιμενικού.

Κατά την άφιξή του, τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια μετέβησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιτήρησης και Ελέγχου Συνόρων, το οποίο περιλαμβάνει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και τον ρόλο του Κέντρου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε και 15λεπτο βίντεο με την επιχειρησιακή δράση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

«Είμαστε ευγνώμονες στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που, με γενναιότητα και αυτοθυσία, υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Twitter, σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το πλήρωμα του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης 090 «Γαύδος».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια είχε σύσκεψη με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος –
Ελληνικής
Ακτοφυλακής.

Τσίπρας: Ανεύθυνη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής

Κατά την ομιλία του προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Η ελληνική ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στα θαλάσσια σύνορα, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό είναι κάτι που όχι μόνο εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε αλλά κάτι που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν κανόνες διεθνούς δικαίου.

»Να θυμούνται ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται έναντι ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και θέλω να είμαι απολύτως ευθύς. Το πρόσφατο περιστατικό, και έχω μπροστά μου άνδρες και γυναίκες που βρέθηκαν στο «Γαύδος», τον κυβερνήτη και όλο το πλήρωμα, το πρόσφατο αυτό περιστατικό ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής. Μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

»Όμως το μήνυμα μας είναι μήνυμα σαφές και τώρα και πάντα. Οι άνδρες και οι γυναίκες του ελληνικού λιμενικού βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές και όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

»Δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια. Είναι μια χώρα στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες. Μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

»Σίγουρα κάποιους τους ενοχλεί αυτό, η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτκές εξελίξεις στην περιοχή. Τους καλούμε να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα. Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα διαφυλάξουμε την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

»Και θα συνεχίσει το λιμενικό σώμα να επιτελεί το ρόλο του να σώζει ανθρώπινες ζωές αλλά και να επιτηρεί τα θαλάσσια σύνορά μας που αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ με θάρρος και ψυχραιμία αλλά και πατριωτική ευθύνη. Διότι στις κρίσιμες στιγμές η ψυχραιμία δεν είναι μόνο στάση ευθύνης αλλά και γενναιότητας.

»Αντιθέτως και ας το κρατήσουν καλά κάποιοι, οι θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας αλλά και στάση δειλίας, θρασυδειλίας».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το ίδιο πράξατε και κατά την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης που χτύπησε όλη την Eυρώπη αλλά στην πραγματικότητα στις δικές σας, στις δικές μας πλάτες πέρασε όλο το κύμα. Και αυτά τα 3 χρόνια πάλι με κίνδυνο τη ζωής τους σε αντίξοες συνθήκες διέσωσαν πάνω από 200.00 άνθρωπου που κινδύνεψαν και σώθηκαν χάρη στις δικές προσπάθειες. Και είμαι περήφανοι για αυτό όταν κάνουμε αναφορά στο δικός σας σθένος, στη δική σας ευθύνη, στην δική σας ανθρωπιά.»

«Άνθρωποι απροστάτευτοι, έρμαια στα νύχια των διακινητών που βρέθηκαν πολλές φορές κατά δεκάδες και εκατοντάδες σε τρύπιες βάρκες το Αιγαίο, σώθηκαν από εσάς. Και αυτό μας κάνει υπερήφανους γιατί την ίδια στιγμή που κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη δεν δείχνουν το ίδιο σθένος υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξίων και χτίζουν φράχτες εμείς βάζουμε πρώτη αξία την ανθρώπινη ζωή. Υπερασπιζόμαστε αξίες που γεννήθηκαν στον τόπο μας και είναι αξίες της οικουμένης» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις επιτυχίες του λιμενικού σώματος, υπογραμμίζοντας το θάρρος των ανδρών και γυναικών που κατάφεραν με συντονισμένες επιχειρήσεις να αποτρέψουν την παράνομη εισαγωγή ναρκωτικών από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

Συνολικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τον περασμένο χρόνο κατασχέθηκαν πάνω από 14 τόνοι ναρκωτικών ουσιών. Παρόμοια αποτελέσματα σημειώθηκαν και στις συλλήψεις διακινητών και στο λαθρεμπόριο τσιγάρων με πάνω από 45 εκατ. λαθραία τσιγάρα να έχουν κατασχεθεί.

«Οι επιτυχίες αυτές καταδεικνύουν την άρτια εκπαίδευση, την επιχειρησιακή ετοιμότητα, όμως αυτό που έχετε όλοι εσείς και δεν μπορεί να κατακτηθεί είναι το ψυχικό σθένος. Διότι όταν βάζεις απέναντι στους εγκληματίες τη ζωή σου, αυτό είναι ανεκτίμητη προσφορά απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Τσίπρα:

Διονύσης Βυθούλκας, Νατάσα Μαστοράκου

in.gr

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024