Σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησαν από κοινού το Σωματείο «Ένωση Ιδιοκτητών Ψυχικού» και 98 ιδιοκτήτες ακινήτων του δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στην περιοχή του εν λόγω δήμου.

Αναλυτικά, οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αιτήσεις ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης ΠΟΛ.1180/2017 των Γ. Χουλιαράκη και Κ. Παπανάτσιου, με την οποία ανακαθορίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της περιοχής του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Ειδικότερα, με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού και της υφυπουργού Οικονομικών, ανακαθορίστηκαν οι τιμές ζώνης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων στην περιοχή τού δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις διάφορες ζώνες του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού αναπροσαρμόστηκαν με την επίμαχη υπουργική απόφαση, η οποία συμμορφώθηκε σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του έτους 2016 (υπ’ αριθμ. 2334/2016). Με την απόφαση του ΣτΕ ανακαθορίστηκε η τιμή ζώνης ανά τ.μ., ενώ ακυρώθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη υπουργική απόφαση που είχε προσδιορίσει την τιμή ζώνης των ακινήτων στον συγκεκριμένο δήμο.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, ενώ είναι αντίθετη με τη νομολογία του ΣτΕ, συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ. 2334/2016 απόφαση αλλά και σε παλαιότερες, ενώ αναφέρουν ότι από πουθενά «δεν προκύπτει ότι ο καθορισμός της τιμής ανά τ.μ. των ακινήτων του επίμαχου δήμου έγινε μετά από εκτίμηση στοιχείων που να δικαιολογούν αυτήν, ώστε να προκύπτει το δικαιολογητικό έρεισμα της επίμαχης ρύθμισης και να δύναται να ελεγχθεί αν εκδόθηκε εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως του άρθρου 41 του νόμου 1249/1982».

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος που προβλέπουν ότι η φορολογούμενη ύλη, όπως είναι η περιουσία, δεν επιτρέπεται να είναι πλασματική, αλλά πρέπει να είναι πραγματική, ενώ οι τιμές ζώνης στον εν λόγω δήμο είναι απολύτως πλασματικές και σημαντικά ανώτερες της πραγματικής αξίας των ακινήτων.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο