Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων καθώς και οι αποδόσεις των ομολόγων ενώ το δολάριο υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ξαφνικά να ξεχνούν τους φόβους για τον πληθωρισμό που θεωρήθηκαν η αιτία για τις μαζικές πωλήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Οικονομολόγοι πασχίζουν να εξηγήσουν την αλλαγή αυτή, έχοντας μόνο το επιχείρημα ότι ιστορικά δεν είναι απίθανο οι μετοχές και το κόστος δανεισμού στην αγορά ομολόγων να αυξάνονται παράλληλα σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

Κάποιοι απλά απέδωσαν το φαινόμενο στον καιρό ή τη χρονική συγκυρία. Διατύπωσαν εικασίες ότι τα χθεσινά ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα βουτιά πιθανόν να είχαν διαστρεβλωθεί. Δήλωσαν επίσης ότι η επικείμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά ίσως οδήγησε κάποιους Ασιάτες χρηματιστές στο να κλείσουν τις θέσεις τους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το κλίμα στην αγορά είναι θετικό. Η μεγάλη άνοδος στη Wall Street και την Ασία οδήγησε και πάλι τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε θετικό έδαφος για φέτος, με τις βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης να ακολουθούν με κέρδη 0,6-1%.

«Για εμένα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο την εμφάνισε ο κόσμος τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Robeco στο Ρότερνταμ. «Η τάση πίσω από την αγορά συνεχίζει να είναι σταθερά στραμμένη προς τα επάνω», πρόσθεσε.

Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι φαίνεται να αποσυνδέεται η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων από την πορεία του δολαρίου.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ανήλθαν σε νέο υψηλό τετραετίας στο 2,94%. Το δολάριο κινήθηκε πτωτικά, υποχωρώντας μεταξύ άλλων και σε χαμηλό 15 ετών έναντι του γεν στα 106,18 γεν. Παράλληλα, το ευρώ και η λίρα ενισχύθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 1,25 δολαρίου και 1,40 δολαρίου.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν ράλι με τις μετοχές στην Αυστραλία να ενισχύονται κατά 1,15% τον δείκτη KOSPI της Νότιας Κορέας να ενισχύεται κατά 1,1%. Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,5%.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο