Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Μετ' εμποδίων η διαδικασία για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

ΗΠΑ: Μετ’ εμποδίων η διαδικασία για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ αποδείχτηκε προβληματική από την έναρξή της, με τις ηγεσίες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών να μην μπορούν να συμφωνήσουν για το πλαίσιο της διεξαγωγής της, σχολιάζει το Politico.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ αποδείχτηκε προβληματική από την έναρξή της, με τις ηγεσίες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών να μην μπορούν να συμφωνήσουν για το πλαίσιο της διεξαγωγής της, σχολιάζει το Politico.

Από την άλλη μεριά ο χρόνος πιέζει για την διεξαγωγή της συζήτησης, καθώς ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της Γερουσίας για την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει με την αναστολή του προγράμματος προστασίας παράτυπων μεταναστών (DACA) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

«Οι γερουσιαστές είχαν πολύ χρόνο για να προετοιμαστούν. Δεν υπάρχει λόγος για να μην επιτύχουμε μία δικομματική λύση αυτή την εβδομάδα. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με την συζήτηση που έχει αρχίσει, κοιτώντας πίσω σε σημεία πολιτικά ενδιαφέροντος που έχουμε επισημάνει και προχωρώντας με την κατάρτιση του νομοσχεδίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εκλέγεται στο Κεντάκι.

Ο Μακόνελ έχει προσπαθήσει δύο φορές να οργανώσει την διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια. Μία φορά γιατην ψήφιση τροπολογιών του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ σχετικά με τις πόλεις-καταφύγια, αλλά κι αναφορικά με μία άλλη εναλλακτική πρόταση την οποία προωθούσαν οι Δημοκρατικοί. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν με τον ηγέτη τους Τσακ Σούμερ να υποστηρίζει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Τούμεϊ «δεν εξυπηρετούσε τους Ονειροπόλους, αλλά και την συνοριακή ασφάλεια των ΗΠΑ».

Οι Ονειροπόλοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που εισήλθαν παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά και μαζί με την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ αποτελούν τους δύο κεντρικούς πυλώνες γύρω από τους οποίους θα διεξαχθεί η συζήτηση για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο στην Γερουσία. Εάν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, οι παράνομοι Ονειροπόλοι σύντομα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απέλασής τους από τις ΗΠΑ.

«Ας αρχίσουμε αυτή την συζήτηση σωστά», είπε χαρακτηριστικά ο Σούμερ, προτείνοντας την διεξαγωγή δύο ψηφοφοριών: Μίας τροπολογίας των Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στον μεταναστευτικό νόμο που προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ και ενός νομοσχεδίου που συνέταξαν ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν κι ο Δημοκρατικός Κρις Κουνς, το οποίο ρυθμίζει τα ζητήματα των Ονειροπόλων, αλλά και της συνοριακής ασφάλειας.

Ωστόσο, στη νομοθετική αυτή πρόταση δεν έχει συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και για τον λόγο αυτό δεν έχει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου. Έτσι, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι αν τεθεί προς ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας, δεν θα συγκεντρώσει τις 60 ψήφους που είναι απαραίτητες για την ψήφισή της.

Ο Μακόνελ από την πλευρά του δήλωσε χθες ότι «δεν προσπαθεί να υποδείξει στους Δημοκρατικούς τι να πράξουν» αναφορικά με το ποιο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφίσουν αρχικά. Έτσι, «η μειοψηφία δεν θα πρέπει να προσπαθεί να μας υποδείξει τι θα πρέπει να ψηφίσουμε εμείς, σχετικά με την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων», τόνισε.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων είχαν την εντύπωση την προηγούμενη εβδομάδα πως ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας θα επέτρεπε την διεξαγωγή μιας συζήτησης για το μεταναστευτικό, η οποία θα είχε διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θεωρείται πλέον πιθανό, καθώς οι γερουσιαστές βιάζονται να καταθέσουν τις τροπολογίες τους σ’ ένα νομοσχέδιο που καταρτίζεται ημέρα με την ημέρα, αλλά και υπό την πίεση του χρόνου σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των διεργασιών το ταχύτερο δυνατό.

Από την πλευρά τους και οι ηγέτες των Δημοκρατικών, τάχθηκαν υπέρ της ολοκλήρωσης της συζήτησης για το μεταναστευτικό μέσα στην εβδομάδα. «Εάν μπορούμε να επιτύχουμε έναν δικομματικό συμβιβασμό, ο οποίος θα είναι δίκαιος και στην περιοχή των 60 ψήφων. Ας προχωρήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σούμερ.

Άμεσα αναμένεται η κατάθεση δύο τροπολογιών από τους Ρεπουμπλικάνους. Πρόκειται για μία προσπάθεια κωδικοποίησης της πρότασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το μεταναστευτικό, αλλά κι ένα σχέδιο συμβιβασμού που κατάρτισε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, το οποίο κινείται στο γενικότερο πλαίσιο των προτάσεων Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί από την μεριά τους προσανατολίζονται στην κατάθεση ενός δικομματικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με έναν γερουσιαστή, ενώ συζητούν αρκετές προτάσεις δικομματικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, ο Φλέικ αναμένεται να καταθέσει μία βασική τροπολογία για την χρονική επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος DACA για μία τριετία, σε αντάλλαγμα για την ψήφιση προβλέψεων που θα είναι σχετικές με την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι συζητούν και συμβιβαστική πρόταση που έχει καταρτιστεί από τους Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ντικ Ντάρμπιν από το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό Κόμμα, χωρίς ωστόσο η πρόταση αυτή να έχει κατατεθεί επίσημα. «Τα έχω ετοιμάσει όλα. Μπορώ να τους δώσω σήμερα πέντε τροποποιήσεις εάν μου το ζητήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάρμπιν. Για να συμπληρώσει: «Ο Μακόνελ γνωρίζει τι έχει συμπεριληφθεί σε αυτές τις τροπολογίες. Δεν είναι μυστικό».

Ο ίδιος, δήλωσε ότι προσπαθεί να συνθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που θα περιλαμβάνουν την λήψη μέτρων για την προστασία των συνόρων με την επέκταση της εφαρμογής των προβλέψεων για το πρόγραμμα DACA, σε αντάλλαγμα για την αλλαγή του πλαισίου που εφαρμόζεται για την οικογενειακή μετανάστευση. Ο Ντάρμπιν έχει δηλώσει ότι εάν το σχέδιο του Τραμπ για την μετανάστευση από την μια μεριά και το νομοσχέδιο για τους Ονειροπόλους από την άλλη οδηγηθούν ανεξάρτητα για ψήφιση στην ολομέλεια της Γερουσίας, δεν θα ψηφιστούν. Έτσι, τονίζει ότι πρέπει να γίνουν συμβιβαστικές κινήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα νομοσχέδιο που θα κινείται στην μέση γραμμή των δύο προτάσεων.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο Γκράχαμ, όσο κι ο Ντάρμπιν αρνήθηκαν να δηλώσουν εάν ασκούν πιέσεις προκειμένου να οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψηφοφορία, η δική τους συμβιβαστική πρόταση. Το ιδανικό αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας σύμφωνα με τον Γκράχαμ, θα ήταν η ψήφιση μιας συμβιβαστικής τροπολογίας, η οποία «θα μπορούσε να εξασφαλίσει 70 ψήφους».

Ο Γκράχαμ χαρακτηρίζει επίσης ως θετική την πρόταση που έχουν καταρτίσει οι Ρεπουμπλικάνοι επί τη βάσει του μεταναστευτικού πλαισίου του προέδρου Τραμπ, χωρίς ωστόσο να έχει δηλώσει εάν θα την ψηφίσει.

Μόλις οι γερουσιαστές των δύο κομμάτων καταρτίσουν αρκετές τροπολογίες, ο Μακόνελ είναι προετοιμασμένος να προχωρήσει σε διαδοχικές ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αυτές, σύμφωνα με Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή. Ο ίδιος γερουσιαστής προέβλεψε ότι υπό τις πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην Γερουσία, καμία από τις τροπολογίες δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις 60 θετικές ψήφους που απαιτούνται.

«Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Είμαστε όλοι ενήμεροι γι’ αυτό. Κινούμαστε προς μία κατεύθυνση. Δεν έχουν ακόμη φτάσει στο αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να επιτύχουμε κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σούμερ, μεταδίδοντας το γενικότερο κλίμα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά του, ο Μακόνελ υποστηρίζει το πλαίσιο που προωθεί ο Τραμπ για την μείωση της νόμιμης μετανάστευσης, την διάθεση 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και την εξεύρεση ενός τρόπου που θα επιτρέψει την νομιμοποίηση του 1,8 εκατομμυρίων νεαρών παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό συναντά την οξεία αντίδραση των Δημοκρατικών, στερώντας την προοπτική των 60 θετικών ψήφων που απαιτούνται.

«Πιστεύω ότι αξίζει την υποστήριξη του κάθε γερουσιαστή, που είναι έτοιμος να προχωρήσει για την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου. Ωστόσο, εάν υπάρξουν άλλες προτάσεις, οι συνάδελφοί μας θα πρέπει να τις τροποποιήσεις τους στην ολομέλεια κι όχι απλά να τις συζητούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ.

Από την άλλη μεριά, διαφαίνεται από το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται ότι μία συμβιβαστική πρόταση, έχει περισσότερες θετικές πιθανότητες να γίνει δικομματικά δεκτή.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024