«Ανελέητες» είναι οι πιέσεις που δέχονται και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, μετά την τελευταία έκδοση του 7ετους ομολόγου.

Μιλώντας στο in.gr το στέλεχος της Beta Χρηματιστηριακής, Τάκης Ζαμάνης αναφέρει ότι «ενώ το κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης είναι πιο θετικό σήμερα, η ελληνική αγορά ακολουθεί τη δική της αρνητική πορεία με την επιδείνωση των ελληνικών ομολόγων» και προσθέτει ότι «ο λόγος είναι γεωπολιτικός».

Η ένταση των τελευταίων ωρών στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, με τις προκλήσεις στα Ίμια φαίνεται ότι έχουν προβληματίσει τους επενδυτές κάτι που αποτυπώνεται και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Έτσι, με άνοδο κατά 1,68% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου και διαμορφώνεται στο 4,47%. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2,1% σε σχέση με τα χθεσινά επίπεδα και διαμορφώνεται στο 3,830%. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το έντονα αρνητικό κλίμα στο νέο 7ετές ομόλογο με την απόδοσή του να αυξάνεται στο 4,1%, ενώ εκδόθηκε με απόδοση στο 3,5%, ζημιώνοντας έτσι τους επενδυτές.

Και μέσα σε όλα αυτά έντονες είναι οι «φωνές» που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ρισκάρει να βγει μόνη στις αγορές χωρίς ασπίδα προστασίας. Πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας έχει ταχθεί υπέρ της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο. Αν και διαπιστώνει πως «η οικονομία ανακάμπτει» εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.


Α.Π.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας