Είναι ο φοιτητής που μπορεί να κρατάει το μέλλον της Ανγκελα Μέρκελ στα χέρια του. Κάποιοι τον περιγράφουν ως «καμικάζι» Σοσιαλδημοκράτη και άλλοι λένε πως είναι το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο από την εποχή του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Σύμφωνα με το Βήμα ο Κέβιν Κιούνερτ, ένας 28χρονος φοιτητής από το Βερολίνο, ο οποίος είναι επικεφαλής της Νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών, είναι ο πιο πολυσυζητημένος πολιτικός στη Γερμανία. Αν επιτύχει το σχέδιό του να καταρρεύσει ο νέος «Μεγάλος Συνασπισμός», το εύθραυστο κατασκεύασμα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το CDU της Μέρκελ και την ηγεσία του SPD, ο Κιούνερτ θα είναι απλά ο άνθρωπος που θα φέρει τα πάνω κάτω στη γερμανική πολιτική.

Παρότι παρουσιάστηκε στο κοινό την περασμένη Τετάρτη ως γεγονός, η συμφωνία του Μεγάλου Συνασπισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Τις επόμενες εβδομάδες το δράμα που περιβάλλει τις συνομιλίες συνασπισμού της Γερμανίας πρόκειται να συνεχιστεί καθώς τα 464.000 μέλη του SPD καλούνται να ψηφίσουν για τον λεγόμενο GroKo (Große Koalition). Ο Κιούνερτ είναι το κορυφαίο πρόσωπο του κινήματος #NoGroKo, ταγμένος στην αποστολή να αποτρέψει αυτό που πιστεύει ότι θα είναι καταστροφή τόσο για το κόμμα του όσο και για τη γερμανική δημοκρατία.

Αν το καταφέρει, θα γράψει ιστορία βάζοντας ενδεχομένως τέλος στη 12χρονη κυριαρχία της Ανγκελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι ένας ακόμη συνασπισμός με τους συντηρητικούς θα είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για το SPD» είπε μια μέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Η Μέρκελ παραχώρησε σημαντικά υπουργεία στο SPD (συμπεριλαμβανομένων των Οικονομικών, Εξωτερικών και Εργασίας) στις μαραθώνιες συνομιλίες με την ηγεσία του κόμματος. Αλλά ο Κιούνερτ δήλωσε «εμβρόντητος» με το αποτέλεσμα.

«Φυσικά, το υπουργείο Οικονομικών είναι μια απολύτως σημαντική θέση σε οποιοδήποτε κυβέρνηση» είπε. «Αλλά, τελικά, η καγκελάριος είναι ακόμα από τους Χριστιανοδημοκράτες και καμία απόφαση που δεν θέλει δεν πρόκειται να περάσει».

Κατηγόρησε τους διαπραγματευτές του SPD ότι ήταν «υπερβολικά δειλοί στα αιτήματά τους» και ότι δεν πίεσαν για πραγματικά αριστερές πολιτικές, όπως η μείωση των φόρων των χαμηλότερων εισοδημάτων και η αύξησή τους για τους πλουσίους. Ενας υπουργός Οικονομικών, ακόμη κι αν είναι από το SPD, θα αποτύχει να προωθήσει οποιαδήποτε από τις βασικές αρχές του κόμματος, υποστήριξε ο Κιούνερτ. «Τελικά, θα είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων στη Γερμανία πρόκειται να διευρυνθεί επειδή το ζήτημα των φόρων σχεδόν δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο