Δημόσιο χρέος-βουνό, πίεση από μεταναστευτικές ροές, αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός και πολιτική αβεβαιότητα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Να γιατί η Ιταλία, που οδεύει προς εκλογές στις 4 Μαρτίου, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος – και της ανησυχίας – στην Ευρώπη.
Εφιάλτης το χρέος

Σύμφωνα με το Βήμα ο δεξιός συνασπισμός του «εφτάψυχου» 81χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις με 37-38% – αλλά μπορεί να μη φθάσει στο 40% που θεωρείται το όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι άλλες δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες, το λαϊκίστικο αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (28-29%) και η Κεντροαριστερά του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (20-22%), δεν αναμένεται επίσης να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Οι αναλυτές προβλέπουν αβεβαιότητα και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μετά τις κάλπες ή ακόμη και έναν δεύτερο γύρο εκλογών αργότερα εφέτος.

Στο μεταξύ, το χρέος αυξάνεται. Η οικονομία της Ιταλίας είναι η τρίτη μεγαλύτερη και μια από τις πιο χρεωμένες στη νομισματική ένωση. Εχει δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα, αλλά αυτό που κάνει την ιταλική κατάσταση πιο ανησυχητική είναι το ύψος των ποσών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας, η κυβέρνηση χρωστάει περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 35.000 ευρώ για κάθε Ιταλό, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων. Συγκριτικά, το συνολικό χρέος της ελληνικής κυβέρνησης είναι 320 δισ. ευρώ, περίπου 29.000 ευρώ ανά πολίτη. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «αποτελεί πηγή κοινής ανησυχίας για τη ζώνη του ευρώ» έγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πιο πρόσφατη αξιολόγησή της, τον Νοέμβριο.

Τι και αν οι Βρυξέλλες χτυπάνε την καμπάνα του κόκκινου συναγερμού; Κανένα ιταλικό κόμμα δεν έχει καταθέσει πρόταση για μείωση του χρέους. Το αντίθετο μάλιστα: αυτές οι εκλογές έχουν γίνει κάτι σαν διαγωνισμός για το ποιος μπορεί να το φουσκώσει περισσότερο, με διάφορα κόμματα να έχουν προτείνει αυξημένες δαπάνες ύψους έως και 200 δισ. ευρώ, σχεδόν στο 12% του ΑΕΠ.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο