Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τι δείχνει η έρευνα για το «κύκλωμα της άσπρης μπλούζας»

Περίπου έξι ώρες μαγνητοφωνημένο αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό (από κινητά τηλέφωνα) τουλάχιστον 20 συναντήσεων υψηλόβαθμων στελεχών της Novartis που μιλούν για χρηματισμούς πολιτικών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση Novartis από τις μυστικές έρευνες τεσσάρων ετών των αμερικανών πρακτόρων, των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και Ελλήνων νομικών.

Περίπου έξι ώρες μαγνητοφωνημένο αλλά και βιντεοσκοπημένο υλικό (από
κινητά τηλέφωνα) τουλάχιστον 20 συναντήσεων υψηλόβαθμων στελεχών της
Novartis που μιλούν για χρηματισμούς πολιτικών περιλαμβάνονται μεταξύ
άλλων στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για την υπόθεση Novartis από
τις μυστικές έρευνες τεσσάρων ετών των αμερικανών πρακτόρων, των
στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και Ελλήνων νομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», σε αυτά, υπάρχουν συνολικά 12 μάρτυρες (εκ των οποίων τρεις σε καθεστώς ειδικής προστασίας) που αναφέρονται σε παράνομες ενέργειες της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, έξι συναντήσεις στελεχών του FBI με τους έλληνες ερευνητές (κυρίως από το δικηγορικό γραφείο Παύλου Σαράκη) του «σκανδάλου» σε Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές πόλεις..

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται τώρα είναι το δημιούργημα ενός παρασκηνίου τεσσάρων ετών με έρευνες όχι μόνο στην Ελλάδα. Με συνεχείς προσπάθειες για να δημιουργηθούν «ρήγματα» για άντληση στοιχείων από μια πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία απόλυτα στεγανοποιημένη που ακολουθούσε επιθετική πολιτική στον χώρο του φαρμάκου και παραβίαζε – ακόμη και με αναφερόμενους χρηματισμούς πολιτικών – κάθε κανόνα ανταγωνισμού. Η εταιρεία, η οποία σε εσωτερικά έγγραφα για το προσωπικό της επεσήμανε ότι «οι εταιρικές συναλλαγές πρέπει να γίνονται με γνώμονα το μέγιστο συμφέρον της Novartis», ενώ υπήρχαν ειδικοί δεσμευτικοί και απαγορευτικοί κανονισμοί για αποφυγή «διαρροής πληροφοριών για την εταιρεία ακόμη και στις οικογένειες των υπαλλήλων της».

Η «εμπλοκή Σαράκη»

Ολα ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου 2014. Είναι η περίοδος όπου στο πολιτικό σκηνικό κυριαρχεί η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου – η οποία προκάλεσε και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – ενώ το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Είναι η περίοδος που η ΕΛ.ΑΣ. απασχολείται με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των επονομαζομένων ληστών του Διστόμου με ποινικούς και αντεξουσιαστές, αλλά και με τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη.

Εκείνες τις εβδομάδες λοιπόν υπήρχαν οι πρώτες αναφορές ότι ο 49χρονος δικηγόρος Παύλος Σαράκης «είχε μια υπόθεση με αμερικανική εμπλοκή που όταν δημοσιοποιηθεί θα κλονίσει το πολιτικό σύστημα». Χωρίς τότε, δηλαδή 44 μήνες νωρίτερα, κανείς να γνώριζε περί τίνος πρόκειται και με το δικηγορικό γραφείο να αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο. Ηταν η εποχή ωστόσο που οι αμερικανικές αρχές είχαν «διαβάσει» τους ισολογισμούς και τις πρωτοφανείς δαπάνες της Novartis στην Ελλάδα, αντίστοιχες με της Μ. Βρετανίας, και είχαν αντιληφθεί ότι κάτι «στρεβλό και σάπιο συμβαίνει».

Ο κ. Σαράκης, με καταγωγή από το Αγρίνιο, στη δικηγορική του πορεία έχει αναλάβει από την υπεράσπιση κακοποιών που συμμετείχαν στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου το 2009 μέχρι κατηγορουμένους για τα «εξοπλιστικά προγράμματα», τούρκων μελών της ένοπλης οργάνωσης DHKPC αλλά και βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η τελευταία νομική εκπροσώπηση ήταν και ο λόγος που βγήκε από τα «μητρώα» της Νέας Δημοκρατίας με την οποία είχε κατέλθει υποψήφιος το 2012 στη Β’ Αθηνών, χωρίς να εκλεγεί.

Συνάδελφοί του μιλούν για «έναν δικηγόρο που ξέρει από «νονούς» της νύχτας μέχρι μέλη ενόπλων οργανώσεων και από γνωστούς επιχειρηματίες, τραπεζικούς και πολιτικούς μέχρι πράκτορες του FBI. Συνδυάζει κινήσεις προσκηνίου με δεκάδες εμφανίσεις σε πάνελ τηλεοπτικών σταθμών αλλά και παρασκηνιακές ενέργειες». Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2014 (και ενώ ήδη ερευνούσε για τη Novartis) είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση ιδιώτη που είχε χρησιμοποιηθεί στην καταγγελλόμενη προσπάθεια «χρηματισμού» του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη.

Τον Δεκέμβριο του 2007 εναντίον του κεντρικού χειριστή της υπόθεσης Novartis είχε υπάρξει επίθεση με καυστικό υγρό, έξω από το γραφείο του, κοντά στην πλατεία Ομονοίας, από την οποία είχε σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο. Σε μια επίθεση για την οποία ήδη κατηγορούνται ένας έλληνας κι ένας αλβανός ποινικός, ενώ σύμφωνα με την πλευρά του δικηγόρου η επίθεση εκείνη σχετίζεται με αποκαλύψεις για κυκλώματα σωματεμπορίας στις οποίες είχε προχωρήσει τότε.

Από την περίοδο 2004-2005 ο κ. Σαράκης ήταν από τους προτεινόμενους δικηγόρους της πρεσβείας των ΗΠΑ και τότε είχε αναλάβει την εκπροσώπηση αμερικανών πολιτών που είχαν συλληφθεί για διάφορα ποινικά αδικήματα στη χώρα μας.

Ο «μαθηματικός τύπος»

Επί σειρά μηνών ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για την υπόθεση που χειριζόταν ο «μυστικοπαθής» δικηγόρος που δεσμευόταν και με αυστηρό συμβόλαιο εμπιστευτικότητας των αμερικανικών αρχών. Από ιατρικούς κύκλους υπήρξε μια αναφορά για ενδιαφέρον του γραφείου του για τις «κλινικές μελέτες» για φάρμακα στην Ελλάδα. Χωρίς όμως τότε να γίνει ακόμη γνωστό περί τίνος ακριβώς επρόκειτο.

Τώρα διαπιστώνεται ότι η συγκεκριμένη – αφανής – αναζήτηση στοιχείων, προ τετραετίας, αφορούσε τις λαθροχειρίες στο σύστημα κλινικών μελετών υπέρ των φαρμάκων της Novartis. Η πολυεθνική είχε αναφέρει ότι κάθε χρόνο προχωρεί περίπου σε 100 παρεμβατικές και μη κλινικές μελέτες για τις οποίες επένδυε ετησίως περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Με τη συνδρομή ωστόσο γιατρών που αλλοίωναν τα δεδομένα έναντι αμοιβής.

Και η μυστική έρευνα φέρεται να συνεχιζόταν για μήνες με στόχο χορηγούμενα ταξίδια χιλιάδων γιατρών από τη Novartis, το σύστημα χρηματισμών της εταιρείας, τις μεθόδους ξεπλύματος χρήματος κ.λπ. Ειδική έρευνα φέρεται να έγινε και για τον γιο πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΥΠ για τον οποίο διαπιστώθηκε, ύστερα από έρευνες σε ΦΕΚ, σε πρακτικά και μετά από μαθηματικές αναλύσεις, ότι ήταν ο συντάκτης της σύνθετης αριθμητικής παράστασης-τύπου μέσω της οποίας οριζόταν η τιμή των φαρμάκων, και ο οποίος φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με τη Novartis.

To άτομο αυτό, που την περίοδο 2011-2012 ήταν και σύμβουλος στο υπουργείο Δημόσιας Ταξης, είχε μπει προ διετίας στο μικροσκόπιο των αμερικανών ερευνητών και πιθανόν και του γραφείου Σαράκη, αφού θεωρήθηκε από τα κλειδιά της ιστορίας για τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρείας.

Στην τωρινή δικογραφία παρουσιάζονται μαρτυρίες ότι «ο «μαθηματικός των φαρμάκων» χρηματίστηκε από τη Novartis» με χρήματα που στέλνονταν σε εταιρεία του στη Μ. Βρετανία.

in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024