Σε διεθνή συμφωνία που θα έχει μόνιμο και όχι προσωρινό χαρακτήρα φαίνεται πως προσανατολίζονται Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να ξεκλειδώσει η επίλυση του ονοματολογικού και η ενσωμάτωση της γειτονικής χώρας πρώτα στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ, όπως αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής».

Η συμφωνία θα καθιστά μόνιμες τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά τις αλυτρωτικές αναφορές στο Σύνταγμά της, ενώ θα μπορεί να υπερβεί την εσωτερική έννομη τάξη. Με αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας στο ζήτημα της αποφυγής άμεσης αλλαγής του Συντάγματος, τη στιγμή που από την πλευρά της η Αθήνα φαίνεται πως δεν απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο.

Όλα αυτά θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις προσεχείς ημέρες μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει πλήρως τους διαπραγματευτές.

Εντωμεταξύ, εντός των επόμενων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η κίνηση καλής θέλησης από πλευράς της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα και αφορά στην αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου των Σκοπίων.

Η διαδικασία για τη μετονομασία του διεθνούς αυτοκινητόδρομου της χώρας σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία» και του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, της σχετικής απόφασης που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ κατά τη συνεδρίασή του την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε αναλυτικά στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο