Δήμαρχος Σκοπίων: Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι κομμάτι της Ιστορίας μας
«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια» τονίζει ο δήμαρχος των Σκοπίων και στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Πέτρε Σιλέγκοφ.
«Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια» τονίζει ο δήμαρχος των Σκοπίων και στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Πέτρε Σιλέγκοφ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ο Σιλέγκοφ εξηγώντας την άποψή του, λέει πως όταν μιλά κάποιος για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεται στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν, και υπογραμμίζει πως ο ίδιος προτιμά να τον βλέπει περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο.
Ο δήμαρχος των Σκοπίων και αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών στην ΠΓΔΜ εκφάζει τη βούληση τόσο του ίδιου όσο και του φίλου του, όπως τον αποκαλεί, Ζόραν Ζάεφ, να λύνουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν. «Αυτή είναι η συμπεριφορά, η στάση μας, εκείνου ως πρωθυπουργού κι εμένα ως δημάρχου Σκοπίων: είναι καλύτερο να λύνεις προβλήματα παρά να τα αγνοείς» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, διέκρινε διάθεση και βούληση να λυθεί το ζήτημα και από τις κυβερνήσεις τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας.
Αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, χαρακτήρισε τον λόγο του εθνικιστικό και σημείωσε πως ίσως στην αρχή της πολιτικής του καριέρας να φαινόταν κατά έναν τρόπο ελκυστικός, αλλά σύντομα κατάλαβαν ως κοινωνία ότι αποτελεί πρόβλημα και ακόμη περισσότερο ότι αυτός έχει μετατραπεί σε δικό τους πρόβλημα που πρέπει να λύσουν.
Ερωτηθείς για τις αλυτρωτικές διαθέσεις της ΠΓΔΜ, ο δήμαρχος των Σκοπίων υποστηρίζει πως η χώρα του άλλαξε το Σύνταγμα όσον αφορά αυτό το θέμα το 1992 και ότι δεν υπάρχει άρθρο που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο για καμιά χώρα. Μάλιστα, προσθέτει, υπάρχει άρθρο που λέει ότι δεν υπάρχουν εδαφικές απαιτήσεις προς τις γειτονικές χώρες.
Τέλος, ο κ. Σιλέγκοφ αναφερόμενος στα οφέλη από την εξεύρεση λύσης στο ονοματολιγικό με την Ελλάδα, τόνισε πως θα βοηθήσει τη χώρα του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Γιώργος Τσαλίκης: Η συγκινητική ανάρτηση για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η σύζυγος του Δώρα
- 32 Χρόνια Φαρμασέρβ-Λίλλυ – Η συνεργασία της επιτυχίας
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Σοβαρές καταγγελίες συνδικάτων – «Κανένα μέτρο ασφαλείας, εμείς επιβάλλαμε διακοπή εργασιών»
- Ένας στους τρεις με κίνδυνο κίρρωσης εξαιτίας λίπους στο ήπαρ
- Σεξεργασία και πολιτική
- Σόργο: Μπορεί ένα ξεχασμένο δημητριακό να σώσει τον θεσσαλικό κάμπο;
- Κρήτη: Την γρονθοκοπούσε μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους – Χειροπέδες σε 28χρονο στα Χανιά
- Νέο παραλήρημα της Παραγουανής πολιτικού κατά του Εμπαπέ: «Π@@@@ας γιος, δεν είναι Γάλλος» (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442