Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απειλές αλλά και διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης από Ισραήλ και Συρία

Απειλές αλλά και διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης από Ισραήλ και Συρία

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Από την άλλη πλευρά, στρατιωτική συμμαχία που υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ στη Συρία προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα δεχθεί μια σοβαρή  και καταστροφική αντίδραση για την «τρομοκρατία» του από εδώ και στο εξής.

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό ήταν μια αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ είχε καταρρίψει ένα ιρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του. Μετά την κατάρριψη αυτήν κατερρίφθη ένα μαχητικό F-16 των Ισραηλινών στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, ενώ επλήγησαν τουλάχιστον 12 στόχοι που σχετίζονταν με το Ιράν αλλά και τις συριακές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το ισραηλινό F-16 κατερρίφθη από συριακά πυρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο τύπος του οπλικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκε.

Στο μεταξύ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Μόσχα δήλωσε σήμερα ότι οι ομάδες της οργάνωσης Χεζμπολάχ που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και οι σιίτες μουσουλμάνοι ένοπλοι πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από τη ζώνη αποκλιμάκωσης στα νότια της Συρίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Προτιμούμε να συνομιλούμε για την υλοποίηση διαφορετικών συμφωνιών στις ζώνες αποκλιμάκωσης. Στην περίπτωσή μας, για το Νότο. Ειδικότερα, κάθε παρουσία ιρανικών ομάδων, ομάδων της Χεζμπολάχ, αλλά και σιιτών ενόπλων πρέπει αμέσως να αποκοπεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρι Κόρεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στη Ρωσία.

Στην αντίπερα όχθη, στρατιωτική συμμαχία που υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ στη Συρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ στόχευσε σήμερα μια βάση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) σε συριακό έδαφος. Τα εναέρια αυτά οχήματα χρησιμοποιούνταν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η αναφερόμενη συμμαχία διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο των Ισραηλινών.

Παράλληλα, η συμμαχία προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα δεχθεί μια σοβαρή και καταστροφική αντίδραση για την «τρομοκρατία» του από εδώ και στο εξής.

Ωστόσο, αξιωματούχος της ίδιας συμμαχίας δηλώνει ότι «δεν πιστεύει πως οι εξελίξεις θα δρομολογήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο».

Η αντίδραση των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν

Ο υπαρχηγός των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, ταξίαρχος Χουσεΐν Σαλαμί, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά της κατάρριψης από τους Ισραηλινούς ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) που φέρεται να είχε απογειωθεί από τη Συρία, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ωστόσο, ο ίδιος αποκάλεσε τους Ισραηλινούς ψεύτες και πρόσθεσε ότι το Ιράν μπορεί να καταστρέψει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή και να προκαλέσει συνθήκες κόλασης για την κυβέρνηση του Ισραήλ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024