Η εξέλιξη της συζήτησης περί το σκάνδαλο Novartis σε μία ανελέητη λασπομαχία πλανάται πάνω από την πολιτική ζωή της χώρας, με ορατό τον κίνδυνο εκτροπής σε μία εμφυλιοπολεμικού τύπου διαμάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Βήμα η τακτική αυτή επιλογή της κυβέρνησης, η οποία από τις πρώτες μέρες είτε μέσω των φιλικών προς αυτήν εντύπων, είτε μέσω εμπρηστικών παρεμβάσεων όπως του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, έχει επισημανθεί από πολιτικούς παράγοντες ως επικίνδυνη.

Όπως επισημαίνεται από αυτές τις πηγές, η γενικότερη ατμόσφαιρα απαξίωσης του πολιτικού κόσμου από τους πολίτες, είναι υπό αυτές τις συνθήκες εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σε πολιτικές συμπεριφορές πρωτοφανείς και υπονομευτικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η συνέχεια είναι αυτήν την στιγμή άδηλη.

Οι υψηλοί τόνοι που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις προφανείς μεθοδεύσεις συγκεκριμένων προσώπων, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα ως προς τις περαιτέρω εξελίξεις.

Η απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί την υπόθεση Novartis προκειμένου να αναβιώσει τα διλήμματα του παρελθόντος και να εμφανιστεί ως δύναμη «νέα» και «καθαρή» ήταν φανερή εξ αρχής.

Οι άκομψοι και σπασμωδικοί χειρισμοί όμως, ειδικώς έπειτα από τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, φάνηκε πως εγκλώβισαν το Μέγαρο Μαξίμου σε μία στρατηγική ακραίας πόλωσης, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητά της.

Από τα όσα αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η επιχείρηση να παρουσιαστεί το «παλαιό» πολιτικό σύστημα ως διεθφαρμένο και χρεοκοπημένο με συνοπτικές διαδικασίες, υπήρξε κεντρική επιλογή.

Το άγνωστο στοιχείο από το σημείο αυτό κι έπειτα, είναι πόσο μπορεί να αντέξει μία τέτοια συζήτηση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και κυρίως τι από όλα όσα έχουν ακουστεί έως σήμερα θα καταστεί δυνατό να αποδειχθούν.
Κατά κάποιες πηγές όμως, για το Μέγαρο Μαξίμου τίποτε από όλα αυτά δεν έχει σημασία αυτήν την στιγμή.

Άγγελος Κωβαίος

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο