Αύξηση της τάξης του 7%-9% -η οποία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αν συντρέξουν ευνοϊκότεροι παράγοντες- εκτιμάται ότι θα σημειώσουν οι εξαγωγές το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

«Ελπίζουμε και πάλι, ως Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ότι θα έχουμε αύξηση της τάξης του 7%-9%, (ενώ) βεβαίως εάν γίνουν ευνοϊκότεροι οι παράγοντες μέσα στους οποίους κινούμαστε, μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερη (αύξηση εξαγωγών)», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2017, η κ. Σακελλαρίδη τόνισε πως πράγματι η χρονιά ολοκληρώθηκε με αποτελέσματα ιδιαίτερα θετικά. «Το 2017 έκλεισε με ένα ιστορικό ρεκόρ για τις εξαγωγές μας, την αξία των ελληνικών εξαγωγών σε επίπεδο προϊόντων» τόνισε. Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, αποτυπωμένα σε οικονομικά μεγέθη, τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν σε ποσά της τάξης των 19,98 δισ. ευρώ, πάντα σε επίπεδο προϊόντων. Αν στα ποσά αυτά προστεθούν, όπως σημειώνει, τα λεγόμενα πετρελαιοειδή, «τότε οι εξαγωγές μας ανεβαίνουν ακόμη παραπάνω, η αύξησή τους φτάνει στο 13,2%». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Σακελλαρίδη, «η τελευταία χρονιά που είδαμε αυξητική τάση ήταν το 2012 και με αυτό το νούμερο ξεπεράσαμε και το 2012».

«Σχεδόν όλοι οι κλάδοι είτε είναι βιομηχανικά προϊόντα, τρόφιμα, χημικά προϊόντα και διάφορα μηχανήματα είτε πρώτες ύλες κι ελαιόλαδο (μέσα στο 2017) αυξήθηκαν» επισήμανε η κ. Σακελλαρίδη, ενώ τονίζει πως οι μοναδικοί κλάδοι που σημείωσαν πτώση ήταν εκείνοι «των ποτών και των καπνών, όπου και πάλι ήταν πολύ μικρή (η πτώση), σε ποσοστό 2,9%». «Είμαστε ικανοποιημένοι και αυτό λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς» σημείωσε η κ. Σακελλαρίδη, εστιάζοντας στην ανάγκη τροποποίησης ή/και άρσης των capital controls αλλά και μείωσης της φορολογίας, η οποία είναι -όπως είπε- πολύ υψηλή.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο