Ανθρώπινα Δικαιώματα

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγικές οι ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία

Τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας σε κομβικά του σημεία αναδεικνύει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε 74 νοσηλευτικά ιδρύματα. Πολλά νοσοσοκομεία δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, σε άλλα οι μονάδες είναι κλειστές, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας σε κομβικά του σημεία αναδεικνύει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε 74 νοσηλευτικά ιδρύματα. Πολλά νοσοσοκομεία δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, σε άλλα οι μονάδες είναι κλειστές, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ λειτουργούν μόλις 540 κλίνες ΜΕΘ, στα 500 στα Δημόσια Νοσοκομεία και 40 σε Ιδιωτικές κλινικές, ενώ βάσει των ανεπτυγμένων κλινών των νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.

Ενδεικτικά, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόλις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα οκτώ, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 27, η Ήπειρος 29 και η Κρήτη 38. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ, στα Επτάνησα τέσσερις και στις Κυκλάδες καμία.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα 1.000 ασθενείς ετησίως να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας τους. «Και 5.000 ασθενείς ετησίως θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός κλινων ΜΕΘ», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι, 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής καθημερινά για ΜΕΘ, ενώ πολλοί εξ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταλογίζει ευθύνες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για την κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ υπενθυμίζοντας ότι από 540 που λειτουργούσαν το 2015, το 2016 μειώθηκαν σε 438, καθώς έληξαν οι συμβάσεις γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς να έχει τελεσφορίσει η πρόσληψη νέου προσωπικού λόγω ακύρωσης προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Περαιτέρω καταγγέλλει ότι, κανείς επίσημος φορέας δεν γνωρίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες, αφού δεν υπάρχει συντονιστικό όργανο και κατά διαστήματα κλείνουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ, άλλες για απολύμανση, άλλες λόγω ελλείψεων προσωπικού από μόνιμες ή προσωρινές αποχωρήσεις και πουθενά δεν δηλώνεται επίσημα την αναστολή λειτουργίας τους.

Ακόμα, αρκετές κλίνες καταλαμβάνονται για χρόνιες νοσηλείες παρότι δεν χρήσουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και από τις 100 κλίνες ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, στο ΕΚΑΒ παραχωρούνται κατά μέσο όρο 40. «Οι ιδιωτικές κλινικές παρότι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αρνούνται την παραχώρηση όλων των κλινών επειδή χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες ή εκβιάζουν για να εξοφλούνται οφειλές του ΕΟΠΥΥ», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής

Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ, δεν υπάρχει σαφής διαδικασία προτεραιότητας για την εγγραφή των ασθενών στη λίστα αναμονής για κλίνη ΜΕΘ.

Το ΕΚΑΒ εγγράφει τους ασθενείς στη λίστα αναμονής, αφού ενημερώνεται από τα νοσοκομεία. Οι διαθέσιμες κενές κλίνες ΜΕΘ δίδονται στο ΕΚΑΒ από τον διευθυντή ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου και γίνεται επιλογή ασθενών σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο εντατικολόγο κάθε νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι ΜΕΘ. Ο συντονιστής του ΕΚΑΒ περιγράφει την κατάσταση των ασθενών που είναι στη λίστα αναμονής και αποφασίζει ο εντατικολόγος ποιος ασθενής θα προηγηθεί.
Τα κριτήρια είναι η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. «Αποφασίζουν κατ’ ανάγκη χωρίς να έχουν άλλη επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Και συμπληρώνει ότι «κανονικά για ένα Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στοιχειωδώς θα έπρεπε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που οι γιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανεξαρτήτως ηλικίας και πάθησης».

Ελλείψεις και κλινών ΜΑΦ

Μεγάλη είναι και η έλλειψη κλινών Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπονται σε ΜΕΘ. Σύμφωνς με το πόρισμα, τα Νοσοκομεία θα έπρεπε να διαθέτουν 7.000 κλίνες ΜΑΦ και με βάση τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ.

«Πιστοποιημένες σήμερα λειτουργούν 100 κλίνες. Οι περισσότερες κλίνες εξ αυτών δηλώνονται παράνομα ως κλίνες ΜΕΘ παρότι βρίσκονται εκτός θεσμικού πλαισίου λειτουργίας. Κάποια Νοσοκομεία διαθέτουν ΜΑΦ οι οποίες είναι χωρίς πιστοποίηση και επαρκή στελέχωση», υποστηρίζει η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Ανεπαρκής η στελέχωση των ΜΕΘ

Σύμφων με την ΠΟΕΔΗΝ καμία ΜΕΘ από όσες λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτει επαρκή στελέχωση.

Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:
– 1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό
– 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη
– 1 Τραυματιοφορέας
– 1 Βοηθός Θαλάμου
– 1 Φυσικοθεραπευτής
– Επαρκή προσωπικό καθαριότητας
– 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

«Τέτοια στελέχωση δεν διαθέτει καμία ΜΕΘ νοσοκομείου. ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 γιατρούς, 2 ή 3 νοσηλευτές στην καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός σε πολλές ΜΕΘ είναι πεπαλαιωμένος. Οι αναπνευστήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός στις ΜΕΘ είναι 20ετίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Πρόσφατα Άρθρα Ανθρώπινα Δικαιώματα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα

Συνελήφθη ο ληστής των καταστημάτων – Είχε ολόκληρο οπλοστάσιο στο σπίτι του

Κόσμος

ΗΠΑ – Ρεπουμπλικανός βουλευτής πόζαρε στο χριστουγεννιατικό δέντρο με την οικογένειά του κρατώντας όπλα

Κόμματα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Αποτελέσματα στο 78,22% των ψηφοδελτίων

Οικονομία

Η Ελλάδα χάνει έσοδα 5,3 δισ. ευρώ τον χρόνο από κλοπή ΦΠΑ! – Δεύτερη χειρότερη θέση μετά τη Ρουμανία στην ΕΕ

Ποδόσφαιρο

Αινιγματικός Λουτσέσκου – «Εγώ φταίω για Μπίσεσβαρ» – Ουδέν σχόλιο για την… αντίδραση

Άποψη

Γεννούν πολιτικές ανατροπές οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ;

Πολιτισμός

Χρήστος Τακτικός – Μεγάλη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο με την είδηση του θανάτου του

Fizz

Κομάντα και Δράκοι – Ο Βασίλης ανακαλύπτει τις δυνάμεις του Ντόντου

Αυτοκίνητο

Lexus ROV Concept: Εκτός πεπατημένης

Γυναίκα

Πώς θα καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τριχόπτωση;

Fizz

Αντύπας – Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το «Μωρό μου καλησπέρα»

IN TV

Δείτε live την έκτακτη εκπομπή του One Channel για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Ιδέες για ταξίδια

Παρνασσός – Η φύση και ο άνθρωπος

Συνεντεύξεις

Σώτη Τριανταφύλλου – «Τα χειρότερα εγκλήματα γίνονται μέρα μεσημέρι»

Πρόσωπα & Ιστορίες

Γουόλτ Ντίσνεϊ – Το σκοτεινό πρόσωπο του «πατέρα» των κινουμένων σχεδίων

Viral

Ανοιχτοχέρης πελάτης άφησε φιλοδώρημα σε φούρνο… 2.000 δολάρια

Ιδέες για ταξίδια

Παρνασσός – Η φύση και ο άνθρωπος

Media

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Εκτακτη εκπομπή στο Mega με τη Νίκη Λυμπεράκη

Τα Νέα της Αγοράς

#ZeroStigma: «Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV»

Χρήσιμες Πληροφορίες