Τις τελευταίες ημέρες διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εξαιρετικά σκληρές εικόνες άμαχων ανδρών και γυναικών στη Συρία που έχουν εισπνεύσει χημικά, να βγάζουν από το στόμα αφρούς, να σφαδάζουν από τους πόνους, με εθελοντές να σκίζουν τα ρούχα τους και τους πετούν νερό, για να τους απαλλάξουν από το αέριο χλωρίου και τις ουσίες στις οποίες έχουν εκτεθεί.  

Ακόμη πιο τρομακτικές είναι οι εικόνες μικρών παιδιών που φορούν μάσκες οξυγόνου και παλεύουν να αναπνεύσουν ή εκείνες βρεφών που πεθαίνουν από ασφυξία εξαιτίας εισπνοής χημικών όπλων.  

Το αέριο χλωρίου, που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και δεν σκοτώνει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, είναι σχεδιασμένο -όπως εξάλλου όλα τα χημικά όπλα- για να τρομοκρατεί τον πληθυσμό, ενώ μπορεί να προκαλέσει την πλήρη κατάρρευση του νευρικού συστήματος και του σώματος.  

Στον επταετή πόλεμο της Συρίας δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται χημικά όπλα, παρά το γεγονός ότι η Δαμασκός το έχει επανειλημμένα αρνηθεί και παρά τη συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας το 2014 για παράδοση και καταστροφή των αποθεμάτων που διέθετε η κυβέρνηση της Συρίας.  

Το 2013 η επίθεση με αέριο σαρίν σκότωσε χίλιους αμάχους στην ανατολική Γούτα και μόλις τον περασμένο Απρίλιο οι νεκροί στο Χαν Σεϊχούν που είχαν εισπνεύσει το εν λόγω νευροπαραλυτικό αέριο ξεπέρασαν τους 100, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα.  

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιηθεί έξι χημικές επιθέσεις στη Συρία, ωστόσο βάσει καταγγελιών αντιπολίτευσης και ακτιβιστών οι εκτιμήσεις των Αμερικανών απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, με εμπειρογνώμονες να κάνουν λόγο για δέκα επιθέσεις με χημικά μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμ και την ανατολική Γούτα από το καθεστώς Άσαντ.  

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυo Skynews, βρετανοί εμπειρογνώμονες έχουν βάσιμες υποψίες πως τα συριακά στρατεύματα βάζουν αέριο σαρίν μέσα στις χειροβομβίδες με στόχο να αφανίσουν τους αντάρτες, κάτι που, αν αποδειχτεί αλήθεια, θα είναι μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη, δεδομένου ότι και αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι διαθέτουν ενδείξεις πως το συριακό καθεστώς αναπτύσσει νέα χημικά όπλα. Τα όπλα αυτά τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει, αλλά σε περιορισμένη έκταση, εκτιμούν.

Μαριλένα Γεραντώνη

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο