Ικανοποίηση εκφράζεται στο Βελιγράδι για τη στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγκρίθηκε χθες (Τρίτη) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που στο Βελιγράδι με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, εκτίμησε θετικά το γεγονός ότι δόθηκε η προοπτική να αποτελέσει μέλος της ΕΕ η Σερβία το 2025, όπως επίσης και ότι αναγνωρίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται για την επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης.

Ο Αλ.Βούτσιτς επισήμανε ότι στην πορεία προς την ΕΕ θα χρειαστεί να ληφθούν και δυσάρεστες αποφάσεις: να υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων με τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη και την Κροατία και να υπογραφεί νομικά δεσμευτικό σύμφωνο με το Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας διαβεβαίωσε ότι η Σερβία θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια, ανέφερε ωστόσο ότι κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί για το Κόσοβο θα τεθεί για έγκριση από τους πολίτες, σε δημοψήφισμα.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν θα δεχθεί συμφωνία όπου μόνο η μία πλευρά χάνει τα πάντα και η άλλη κερδίζει τα πάντα».

Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανέφερε ότι η Σερβία αυτή τη στιγμή έχει προβάδισμα έναντι των άλλων χωρών στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να προχωρήσουν με πιο γρήγορο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και την πάταξη της διαφθοράς.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την επίλυση όλων των διαφορών με τους γείτονες και κυρίως με το Κόσοβο.

«Η υπογραφή νομικά δεσμευτικού συμφώνου με το Κόσοβο αποτελεί βασική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η Σερβία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο