Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Novartis: Άλλοι 3 μάρτυρες στην αμερικανική δικαιοσύνη

Υπόθεση Novartis: Άλλοι 3 μάρτυρες στην αμερικανική δικαιοσύνη

Έξι είναι τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis όπως προκύπτει από όσα είπε ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Έξι είναι τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis όπως προκύπτει από όσα είπε ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Όπως είπε ο κ. Σαράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Θέματος έχει τρεις εντολείς που κατέθεσαν προσφυγή στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και δεν είναι οι ίδιοι με τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη.

«Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς μάρτυρες που δεν έχουν καταθέσει στις ελληνικές αρχές» ειπε ο κ. Σαράκης για τους εντολείς του που είναι πρώην στελέχη της Novartis, διευκρινίζοντας ότι η ταυτότητα τους δεν είναι γνωστή στις ελληνικές αρχές γιατί βρίσκονται σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα στις ΗΠΑ.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι τρεις που κατέθεσαν στις ελληνικές αρχές είναι πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον κύκλο που υπέδειξαν οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ για στελέχη που χρηματίζονταν» είπε ο κ. Σαράκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο από τους τρεις εντολείς του κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές τον Αύγουστο του 2016 και ο τρίτος τον Οκτώβριο του 2017.

Όπως εξήγησε για να χορηγήσουν το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το δικόγραφο που κατέθεσε έχει βάση.

«Για την καταδίκη χρειάζονται σίγουρα και άλλα στοιχεία, για τη δίωξη είναι αρκετές οι ενδείξεις. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι αμερικανικές αρχές θέλουν τεκμήρια για τις κατηγορίες» συμπλήρωσε ο κ. Σαράκης.

Όπως είπε το πρώτο δικόγραφο, τον Αύγουστο του 2016, αφορούσε πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Στο δικόγραφο αναφέρονται πολιτικά πρόσωπα που παρείχαν αποφάσεις που ευνοούν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι πελάτες μου υπέδειξαν πολιτικές αποφάσεις, υπήρχαν ΦΕΚ με τις τιμές των φαρμάκων» εξήγησε ο δικηγόρος χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

Εξηγώντας γιατί οι εντολείς του προσέφυγαν στην αμερικανική δικαιοσύνη είπε ότι γνώριζαν ότι η αμερικανική δικαιοσύνη έχει δικαιοδοσία για μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ καθώς και ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

«Οι δικοί μου πελάτες δεν είναι γνωστοί στις ελληνικές αρχές ώστε να καταθέσουν οτιδήποτε εάν όμως κληθούν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα ίδια που ειπαν στις αμερικανικές αρχές αφού όμως διασφαλιστεί η ασφάλειά τους» απάντησε ο κ. Σαράκης στην ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι τρεις εντολείς του κληθούν να καταθέσουν στη Βουλή.

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σαράκης σημείωσε ότι η ελληνική έρευνα ξεκίνησε ζητώντας την συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης, με βάση διαρροή το Δεκέμβριο του 2016. Ακολούθησε η παρέμβαση Κοντονή που ζήτησε από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Ράικου τη συνδρομή των αμερικανικών αρχών κι έτσι ξεκίνησε η στενή συνεργασία.

Βάσει διακρατικής συμφωνίας ισχύει η αρχή αμοιβαιότητας, άρα τα στοιχεία αμερικανικών αρχών διαβιβάζονται προς επεξεργασία στις ελληνικές αρχές και αμφίδρομα.

«Θεωρώ ότι έχουν δοθεί τα πάντα», τόνισε ο κ. Σαράκης, σημειώνοντας: «Λένε οι ΗΠΑ, σας παρέχουμε στοιχεία, αλλά η υπόθεση πρέπει να φτάσει ως το τέλος και τα στοιχεία να μην διαρρεύσουν».

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024