Για την αναγκαιότητα της άμεσης εφαρμογής όλων των μέτρων πρόληψης από την ιλαρά, πολιτών και εργαζομένων στις δομές υγείας, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στην επιστημονική συνάντηση που διοργάνωσε, απόψε, το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εμφανίζονται θορυβημένοι από τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας (αφού μέχρι και την περασμένη εβδομάδα είχαν ανέλθει στα 1.362), που δεν περιορίζονται μόνον στις κοινότητες Ρομά, αλλά έχουν νοσήσει και περισσότερα από 30 άτομα (γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι) στις δημόσιες δομές υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγοντας την επιστημονική συνάντηση, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της εφαρμογής μέτρων πρόληψης από όλες τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος, «ανεπίτρεπτο να μένει κάποιος υγειονομικός ανεμβολίαστος καθώς πρόκειται για κοινωνική ευθύνη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Μπασκόζος έκανε αναφορά στην καμπάνια εμβολιασμών στους πληθυσμούς προσφύγων – μεταναστών και Ρομά, που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από ιλαρά και υποστήριξε ότι η προσπάθεια του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργείου Υγείας «θα συνεχιστεί και θα ενταθεί».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Σπυρίδη, συντονιστή του Έκτακτου Προγράμματος Εμβολιασμών στον Παιδικό Πληθυσμό Ρομά, τα κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό ενός συνόλου 3.928 παιδιών το τελευταίο τετράμηνο για Ιλαρά – Παρωτίτιδα – Ερυθρά (MMR), Ηπατίτιδα Β, Πνευμονιόκοκκο και άλλα, ενώ χορηγήθηκαν και 1.018 Βιβλιάρια Υγείας Παιδιού. Επιπλέον, 1.412 δόσεις MMR εστάλησαν σε διάφορες τοπικές δομές υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη παρακείμενων καταυλισμών.

Πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός με το MMR

Η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθύμισε τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επιδημία ιλαράς και τους εμβολιασμούς υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν αλλάξει σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των βρεφών, των παιδιών και των ενηλίκων καθώς η επιδημία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου-Παπαγρηγορίου, ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να γίνεται σε πρωιμότερη ηλικία, των βρεφών στην ηλικία των 12 μηνών, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά την 2η δόση του εμβολίου συστήνεται να την κάνουν σε διάστημα τριών μηνών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων παραμένει απαραίτητος για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει ή δεν έχουν κάνει και τις δυο δόσεις εμβολιασμού που είναι αναγκαίες για την ανοσοποίησή τους.

Κλείνοντας την επιστημονική συνάντηση ο καθηγητής  Αθανάσιος Σκουτέλης αναφερόμενος στα κρούσματα ιλαράς σε υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τόνισε την αναγκαιότητα εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με τις ίδιες προϋποθέσεις που συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο