Αναστολή μέχρι νεοτέρας της έκδοσης του επταετούς ομολόγου λόγω της υψηλής αναταραχής και αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών τα τελευταία 24ωρα αλλά και η συνέχισή τους την Τρίτη, υποχρέωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναβάλλει τις διαδικασίες για το άνοιγμα βιβλίου του επταετούς ομολόγου μέχρι να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση στις αγορές.

Όταν οι συνθήκες κριθούν και πάλι ευνοϊκές θα προχωρήσει η έκδοση του επταετούς ομολόγου. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από το νέο ομόλογο με ένα επιτόκιο που θα ήταν πέριξ του 3%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προετοιμαστεί επαρκώς και οι κύριοι ανάδοχοι Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν καταγράψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι σύμβουλοι του ΟΔΔΗΧ, φέρονται να συνιστούν «υπομονή» όσον αφορά στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, καθώς με τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές το εγχείρημα θεωρείται «υψηλού ρίσκου».

Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές επηρεάζουν και τα ελληνικά ομόλογα καθώς έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει αυξηθεί στο 3,77% και του 5ετούς στο 3,01%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επτά χώρες προγραμμάτισαν να εκδώσουν χρέος σήμερα, Τρίτη, και όλες αποφάσισαν να περιμένουν μια ή δυο ημέρες μέχρις ότου ξεκαθαρίσει αν τα αίτια της πτώσης έχουν μόνιμα ή όχι χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

    in.gr

    Γράψτε το σχόλιό σας

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο