Καθώς παρατείνεται το κυβερνητικό δράμα στη Βαρκελώνη, η πρόταση του
προφυλακισμένου πρώην Υπουργού Οριόλ Τζουνκέρας ότι μια λύση στο
αδιέξοδο θα ήταν να οριστεί νέα υποψηφιότητα στη θέση του Κάρλες
Πουτζδεμόν για την προεδρία «έστω και συμβολική» έρχεται να μεγαλώσει το
ρήγμα στο στρατόπεδο των αυτονομιστών.

Ανάλογη θέση εκφράζουν ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές των αυτονομιστών που θεωρούν ότι πρέπει να κρατηθεί η κυβέρνηση και να βρεθεί εναλλακτική λύση, την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την ορκωμοσία της καταλανικής βουλής κι εν αναμονή της ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το εάν θα επιτρέψει στον φυγόδικο Πουτζδεμόν να κυβερνήσει εκ του μακρόθεν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαμαρτύρονται για την προ ημερών αναβολή της ψηφοφορίας διορισμού του Πουτζδεμόν από την καταλανική Βουλή, υποστηρίζοντας ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να είναι έρμαιο του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ενώ ως λύση στο αδιέξοδο προτάσσουν την παραίτηση του Πουτζδεμόν και την εύρεση άλλου υποψηφίου με στόχο να σχηματιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα κυβέρνηση.

Αυτό εξάλλου φαίνεται να επιθυμεί και μεγάλη μερίδα πολιτών της Καταλονίας που επικρίνει τον αυτοεξόριστο ηγέτη και υποστηρίζει ότι πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία για να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Στον αντίποδα, οι πιο σκληροπυρηνικοί αυτονομιστές εμμένουν στην πεποίθησή τους ότι η περιφέρεια θα αυτονομηθεί και σύντομα ο Πουτζδεμόν θα γυρίσει στη Βαρκελώνη για να αναλάβει καθήκοντα, αναφέροντας ότι υπάρχει σαφής εντολή από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, εντολή που επικυρώθηκε και στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου.

Επί του παρόντος, η Καταλονία εξακολουθεί να βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση, με την αβεβαιότητα να επηρεάζει ευρύτερα σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Την ίδια ώρα, δεν έχει αποκλειστεί ακόμη και το σενάριο νέας προσφυγής στην κάλπη, γεγονός που θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την αστάθεια.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Κάρλες Πουτζδεμόν παραδέχεται ομολογία ήττας σε γραπτά του μηνύματα προς τον πρώην Υπουργό του Τόνι Κομίν (τα οποία υπεκλάπησαν και διέρρευσαν στον Ισπανικό Τύπο) ότι “όλα έχουν τελειώσει” και πως ο “Μαριάνο Ραχόι κέρδισε” αυτή τη μάχη.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο