Παραμένει η διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελληνίου Συλλόγου Οπτικών-Οπτομετρών σχετικά με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ. Αν και πραγματοποιήθηκε συνάντηση την περασμένη Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, δυστυχώς, δεν φαίνεται να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Το υπουργείο Υγείας εμμένει στην άποψή του ότι οι όροι της σύμβασεις εξασφαλίζουν:

  • την αποζημίωση των συμβεβλημένων παρόχων σε διάστημα λιγότερο των 60 ημερών,
  • ο κλειστός προϋπολογισμός του 2018, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, καθορίστηκε βάσει των δαπανών προηγούμενων ετών και του επιπολασμού των σχετικών παθήσεων στον ελληνικό πληθυσμό,
  • το rebate γίνεται δικαιότερο και εκμηδενίζεται η πιθανότητα υπέρβασης του ορίου δαπανών και εφαρμογής clawback στους παρόχους.

Τέλος, το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι με την υπογραφή της σύμβασης επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν θα προπληρώνουν και δεν θα συνωστίζονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ για την κατάθεση δικαιολογητικών για την επιστροφή χρημάτων.

Σε κατάσταση ομηρίας το επάγγελμα του οπτικού

Ωστόσο, οι οπτικοί έχουν εντελώς διαφορετική οπτική για το θέμα. Ο Σωτήρης Πλαΐνης, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (LVO) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, σχολιάζει στο in.gr τα τεκταινόμενα.

Όπως εξηγεί ο κ. Πλαΐνης, «το Μάιο του 2008 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 3661 που τροποποίησε το επάγγελμα του Οπτικού, «αναβαθμίζοντάς» το, με την αναφορά της ειδικότητας του Οπτομέτρη».

Ενώ αναφερόταν ότι «τα επαγγελματικά δικαιώματα του ενιαίου επαγγέλματος του οπτικού-οπτομέτρη θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Εν τέλει, έπειτα από εννέα περίπου χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, υπογράφει το ΦΕΚ 3247Β στο οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη «Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος Οπτικού-Οπτομέτρη» καθώς και τα επαγγελματικά του δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Πλαΐνη, αυτά συνοψίζονται στο ότι:
1. Ο οπτικός-οπτομέτρης δύναται να διενεργεί, υπό την εποπτεία οφθαλμιάτρου, αντικειμενικές και υποκειμενικές εξετάσεις, με σκοπό τη διαθλαστική εξέταση των οφθαλμών, τον έλεγχο της διόφθαλμης λειτουργίας, τον έλεγχο της έγχρωμης όρασης και των οπτικών πεδίων, καθώς και τον αδρό έλεγχο της οφθαλμικής υγείας και την ακεραιότητα των οφθαλμών.

2. Ο οπτικός-οπτομέτρης κατά την εκτέλεση συνταγής οφθαλμιάτρου δύναται να εφαρμόσει γυαλιά οράσεως, βοηθήματα χαμηλής όρασης ή άλλο παρεμφερή εξοπλισμό, όπως προγράμματα οπτομετρικών ή ορθοπτικών ασκήσεων για την απόκτηση (αποκατάσταση θα ήθελαν να γράψουν) και βελτίωση οπτικών δυσλειτουργιών κατά περίπτωση.

«Με βάση τα παραπάνω, για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίζονται οι παροχές υπηρεσιών του οπτομέτρη, όσο αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη της όρασης. Βέβαια, ορισμένες από αυτές, μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας, υπό την επίβλεψη ενός οφθαλμίατρου, και ας αποτελούν κατοχυρωμένες αρμοδιότητες του οπτομέτρη διεθνώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», λέει ο επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης (LVO) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Αν και ο ορισμός που αφορά «τη διάγνωση και διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων» μπορεί να μη χρήζει άμεσης εφαρμογής στο σύνολό του στην Ελλάδα για διάφορους λόγους, ο «οπτικός-οπτομέτρης» έχει τη δυνατότητα σήμερα να παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες που αφορούν την «αποκατάσταση της όρασης σε φυσιολογικά επίπεδα», όπως να εφαρμόσει «απλούς» φακούς επαφής για τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος, «θεραπευτικούς» φακούς επαφής για την αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων (π.χ. κερατόκωνος, αφακία) και οπτικά βοηθήματα για ένα εύρος οφθαλμικών παθήσεων.

«Αυτές οι παροχές υπηρεσιών, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της περίθαλψης της υγείας (γιατροί, οδοντίατροι, ψυχολόγοι, μαίες, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες), δεν απαλλάσσονται από ΦΠΑ. Ο οπτομέτρης δύναται να εφαρμόσει, για παράδειγμα, έναν εξατομικευμένο φακό επαφής σ’ έναν ασθενή με μεταμοσχευμένο κερατοειδή, μια υπηρεσία που μπορεί να απαιτήσει 2-3 επισκέψεις της μίας ώρας, υπό την επίβλεψη ενός οφθαλμιάτρου, και για αυτή την παροχή οφείλει να αποδώσει 24% ΦΠΑ, ενώ ο επιβλέπων ιατρός για την ίδια εξέταση απαλλάσσεται από το ΦΠΑ», εξηγεί ο Σωτήρης Πλαΐνης.

Κράτος-«εισπράκτορας»

Και συμπληρώνει ότι «δυστυχώς, το κράτος-«εισπράκτορας» δεν έχει περιοριστεί μόνο σε αυτή την ανισότητα, για ένα επάγγελμα που κρατά σε ομηρία, αλλά με τη νέα σύμβαση επιβάλει στους οπτικούς, όχι απλά να αποδίδουν ΦΠΑ για μια παροχή υγείας, αλλά να προσφέρουν, για παράδειγμα, τους θεραπευτικούς φακούς επαφής (που είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλο κόστος) χωρίς χρέωση αλλά με απόδειξη συν ΦΠΑ στους ασθενείς, με τη δικαιολογία ότι αυτό θα απλοποιήσει την κατάσταση για τους ασθενείς. Παράλληλα, θεσπίζει rebate όγκου: ο αριθμός των συνταγών που ετησίως μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 450.000 από το σύνολο των 10.000.000 και πλέον των πολιτών της χώρας μας, δηλαδή λιγότερο από το 4,5% του πληθυσμού, αν και όλοι οι ασφαλιζόμενοι έχουν το δικαίωμα να επισκεφτούν τα οπτικά καταστήματα για την αγορά διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής. Τη διαφορά θα την καλύψουν οι οπτικοί, που θα έχουν προπληρώσει και 24% ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Πλαΐνη, η υποβάθμιση του επαγγέλματος ενισχύεται και από τις πρόσφατες κινήσεις του υπουργείου Παιδείας που αποφάσισε ότι το Τμήμα Οπτικής-Οπτομετρίας στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν χρειάζεται να έχει αυτόνομη εκπαίδευση, «τσουβαλιάζοντας το πρόγραμμα εκπαίδευσης μαζί με άλλες κατευθύνσεις, όπως Αισθητικής και Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, Ιατρικών Εργαστηρίων και Οδοντικής Τεχνολογίας».

Και καταλήγει λέγοντας ότι, «είναι σαφές ότι το επάγγελμα του οπτικού-οπτομέτρη είναι σε ομηρία και ότι κανένας στον ΕΟΠΥΥ και στο υπουργείο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον ασθενή και για τον επαγγελματία υγείας. Αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί να επιδείξει κοινωνικό πρόσωπο, ας μειώσει άμεσα το ΦΠΑ για τα οπτικά είδη που αποτελούν ιατρικοτεχνολογικά προϊόντα (γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής) όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, ώστε να είναι προσιτά σε όλους τους διοπτροφόρους που τα έχουν ανάγκη».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο