Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πρώτες αντιδράσεις από την ΠΓΔΜ για το συλλαλητήριο

Οι πρώτες αντιδράσεις από την ΠΓΔΜ για το συλλαλητήριο

Τη θέση ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι. Από τη μεριά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.

Τη θέση ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα δεν πρέπει να επηρεάσει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε παράλληλα ότι το συλλαλητήριο αποτελεί μέρος του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται σε διάφορες μορφές και είναι κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται και ο μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης και τάσσονται κατά αυτού του τρόπου έκφρασης διαμαρτυρίας.

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι πρόκειται για ένα εύκολο θέμα που θα λυθεί χωρίς να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην πορεία. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι πως έχουμε κυβερνήσεις (σ.σ. στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ) που είναι αποφασισμένες να βρουν λύση. Αυτές πρέπει να παραμείνουν ήρεμες και προσηλωμένες στην εξεύρεση λύσης, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε σωστές αποφάσεις και όχι εύκολες αποφάσεις» προσέθεσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικές πηγές της γείτονος χώρας ανέφεραν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την ελληνική κυβέρνηση, με τον σαφή στόχο να βρεθεί αξιοπρεπής λύση στα ανοιχτά θέματα μεταξύ των δύο γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών.

Εξέφρασαν, επίσης, την πεποίθηση πως η πλειοψηφία των πολιτών των δύο χωρών επιθυμεί καλή γειτονία που οδηγεί σε φιλία και σε σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκπροσωπεί τις θέσεις που συμβάλλουν στην προώθηση της συνεργασίας και των προοπτικών μεταξύ των δύο χωρών.

Από τη μεριά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι τους προηγούμενους μήνες, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, υπήρχε μια αίσθηση αισιοδοξίας και στις δύο χώρες, προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, ιδιαίτερα μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα και το προηγούμενο στην Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγματευτική διαδικασία οπισθοδρομεί.

«Μια συμφωνία δεν θα έχει απόλυτο νικητή»

Την άποψη ότι στο ενδεχόμενο συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό δεν θα υπάρξει απόλυτος νικητής, διατυπώνει η υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κανένας από τους δύο δε θα βγει από αυτή τη διαμάχη με μία λύση ως νικητής. Όλοι θα υποστούμε κριτική».

Η πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ τονίζει ωστόσο πως η «λήψη απόφασης σημαίνει ευθύνη. Μεγαλύτερη ευθύνη, η μη λήψη απόφασης» επισημαίνει.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024