Ένα μήνα πριν τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου ένα πιθανό μετεκλογικό σενάριο προβλέπει «ευρεία» συμμαχία της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι, της κεντροαριστεράς Ρέντσι και βουλευτών άλλων κομμάτων.

Ένας μήνας απομένει πλέον μέχρι τις ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου. Όσο περνά ο χρόνος τόσο κερδίζει έδαφος το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με την κεντροαριστερά, την κεντροδεξιά και βουλευτές κομμάτων, όπως η Λέγκα του Βορρά ή ακόμα και η Αριστερά.

Όπως γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, τα κόμματα των Ρέντσι και Μπερλουσκόνι δεν διασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μαζί με όλους τους συμμάχους τους, η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» και η κεντροαριστερά των «Δημοκρατικών» θα διέθεταν 313 έδρες, με τον πήχη για την απόλυτη πλειοψηφία να βρίσκεται στις 316 έδρες. Αν βέβαια επιλεγεί η λύση μιας κυβέρνησης «ευρείας» συμμετοχής για να εξασφαλισθεί η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα, δεν αποκλείεται να την στηρίξουν, τελικά, και κάποιοι βουλευτές της Λέγκα και, ίσως, της Αριστεράς.

Στο μεταξύ, στα γκάλοπ, τα «Πέντε Αστέρια» παραμένουν σταθερά πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου, με 27,8%. To «Δημοκρατικό Κόμμα» του Ρέντσι βρίσκεται στο 24% και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι στο 16%. H Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι παραμένει στο 13% και το αριστερό κίνημα «Ελεύθεροι και Ίσοι» στο 6,3%. Είναι σαφές, πάντως, ότι όλα τα κόμματα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, μόνον μετά τις εκλογές.

Τα «Πέντε Αστέρια» βλέπουν πιο θετικά μετεκλογικές συνεργασίες

Ο δε Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει στην πολιτική αρένα, μετά από λίγες ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης, λόγω κούρασης και υψηλής πίεσης. «Ο παππούς είναι μια χαρά. Θα σας δείξει τι είναι ικανός να κάνει», διαμηνύει ο «πρώην καβαλιέρε».

Όσο για τα «Πέντε Αστέρια», είναι σίγουρα πιο ανοικτά στον διάλογο, απ΄ ότι στο παρελθόν. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός τους, ο 31χρνος αντιπρόεδρος της βουλής Λουίτζι Ντι Μάιο, κάνει λόγο, τώρα, για ενδεχόμενη «προγραμματική σύγκλιση, σε κρίσιμα ζητήματα με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πολλοί σχολιαστές, εκτιμούν ότι αναφέρεται, κυρίως στην Λέγκα. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, συνεργάτες του Ντι Μάιο διαρρέουν ότι αν όντως τα «Πέντε Αστέρια» αναδειχθούν πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, «θα αναλάβουν τις ευθύνες που θα τους αναλογούν», αρχίζοντας από μια ανοικτή πρόσκληση συνεργασίας σε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο διάλογος, βέβαια, αναμένεται να ξεκινήσει, έχοντας ως βάση και πολιτική πυξίδα το κυβερνητικό πρόγραμμα του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο.

Αθανασία Συγγελλάκη, ΡώμηDeutsche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr