Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Σύννεφα» στις σχέσεις Κοτζιά - Νίμιτς

«Σύννεφα» στις σχέσεις Κοτζιά – Νίμιτς

Σύννεφα δημιουργούνται στο αισιόδοξο κλίμα που είχε κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ μετά τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του Νίκου Κοτζιά. Παράλληλα, μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση Μαξίμου - ΝΔ, με τις δύο πλευρές να ανασύρουν συνεχώς αρχειακό υλικό, ενώ αντεγκλήσεις προκάλεσαν και οι απειλητικές επιστολές που στάλθηκαν προς τον Νίκο Κοτζιά.

Σύννεφα δημιουργούνται στο αισιόδοξο κλίμα που είχε κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ μετά τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες προκάλεσαν την έντονη ενόχληση του Νίκου Κοτζιά.

Την διαπραγμάτευση την κάνουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών – ο Μάθιου Νίμιτς διαμεσολαβεί και δεν παραποιεί τις θέσεις, ήταν το οργισμένο μήνυμα του έλληνα υπουργού προς τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, διαμηνύοντάς του πως «δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός».

Ο κ. Κοτζιάς κατέστησε δηλαδή σαφές πως ο κ. Νίμιτς με τις δηλώσεις του ναρκοθετεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και τονώνει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, οι οποίες προέρχονται από τη δυσφορία στην ενιαία χρήση του νέου ονόματος.

Της αντίδρασης του Νίκου Κοτζιά είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Νίμιτς στα Σκόπια, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα δεν έχει θέσει θέμα ταυτότητας της γείτονος χώρας και η λύση στο θέμα της ονομασίας δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών της.

«Όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Από την πλευρά του, παίρνοντας πάσα από τα λεγόμενα Νίμιτς μετά την μεταξύ του συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, ξεκαθάρισε πως «δεν θα υπάρξει λύση αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», επαναλαμβάνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε »Μακεδόνες» και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα».

Μαίνεται ο «πόλεμος» Μαξίμου – ΝΔ

Η αυστηρή ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά ήρθε την ίδια ώρα που στην Αθήνα είχε «φουντώσει» η κόντρα της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, ύστερα από ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία υπενθύμιζε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» την επομένη του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης το 1992, προφανώς παραλληλίζοντάς το με το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο έγραφε: «Με ωριμότητα που έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, αλλά και πατριωτικό παλμό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απ’ όλη τη Μακεδονία εξέφρασαν χθες -σε μία συγκέντρωση με ιδιαίτερη μαζικότητα και ενωτικό χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη- την εθνική ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ακεραιότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία του Ελληνισμού».

«Καλή η προπαγάνδα, αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν. Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε μετέβαλε τις θέσεις της για το Σκοπιανό, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος τασσόταν υπέρ της «ανάγκης» το όνομα της γείτονος να είναι «Μακεδονία» σκέτο» ήταν το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι απειλητικές επιστολές προς τον Κοτζιά

Ακόμη ένα ζήτημα που προκάλεσε αντεγκλήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν οι δύο απειλητικές επιστολές που έλαβε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στη μία εκ των οποίων γινόταν λόγος ότι «υπάρχουν τρία φυσίγγια για σένα», όπως αποκάλυψε ο Νίκος Τόσκας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για προσπάθεια να δυναμιτίσουν το κλίμα ενόψει του συλλαλητηρίου της Κυριακής, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να στέλνουν κάποιοι τέτοιες επιστολές. Θα λογοδοτήσουν πολύ σύντομα στη δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αποστολέας της δεύτερης επιστολής χρησιμοποιούσε υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τους 300 βουλευτές. Η επιστολή στάλθηκε με το ταχυδρομείο, ενώ δεν υπήρχαν στοιχεία αποστολέα. Και οι δύο επιστολές, μαζί με τους φακέλους, έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να εξεταστούν για DNA και αποτυπώματα.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024