Ξεκίνησαν οι πρώτες 24ωρες στη Γερμανία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του IG Metall με τους εκπροσώπους των εργοδοτών. Οι διεκδικήσεις του μεγαλύτερου και ισχυρότερου εργατικού συνδικάτου της Γερμανίας είναι πιθανόν μαξιμαλιστικές – ζητεί αυξήσεις μισθών 6% και εβδομάδα… 28 ωρών. Οι εργοδότες κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών με την πρόταση για αυξήσεις 2% και εφάπαξ μπόνους 200 ευρώ, αλλά διατήρηση του 35ώρου που ισχύει εδώ και μία 20ετία στη Γερμανία.

Εξυπακούεται ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα εύχεται να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στις διαπραγματεύσεις οι γερμανοί εργαζόμενοι. Και αυτό επειδή για τους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας – και οι Ευρωπαίοι είναι οι μεγαλύτεροι – η σημαντική αύξηση της αγοραστικής δύναμης και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος των γερμανών καταναλωτών προοιωνίζονται αύξηση της κατανάλωσης στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, που είναι ταυτόχρονα και η τρίτη εξαγωγική δύναμη στον πλανήτη μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ, και μείωση του τεράστιου πλεονάσματος στο εμπορικό ισοζύγιό της.

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, η κινητοποίηση είναι τουλάχιστον τριήμερη και οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι θα κινητοποιηθούν περί τους 500.000 εργαζομένους που απασχολούνται σε 250 μεγάλες επιχειρήσεις. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, αποφασίστηκε ήδη να κατεβάσουν τους διακόπτες η Mercedes και η BMW. Σημειωτέον ότι το IG Metall, το συνδικάτο των εργαζομένων στη μεταλλουργία, διαθέτει περί τα 3,9 εκατομμύρια μέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέχρι στιγμής αδιέξοδο οφείλεται κυρίως στη διεκδίκηση της εβδομάδας των τεσσάρων ημερών, με επτάωρη ημερήσια απασχόληση μάλιστα. Οι συνδικαλιστές ζητούν την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αυτού για δύο χρόνια με μερική μισθολογική αποζημίωση.
Η εργοδοσία απορρίπτει ως μη ρεαλιστική τη διεκδίκηση αυτή με βάση τα σημερινά δεδομένα στη γερμανική αγορά εργασίας. Διότι η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους για να προσλάβουν – γι’ αυτό η Γερμανία έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στους οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους εκπαιδεύει και επιμορφώνει τάχιστα για να καλύψουν θέσεις εργασίας.

Εργοδοτικές ενώσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας την κήρυξη των 24ωρων κινητοποιήσεων ως παράνομων και καταχρηστικών. Οπως σημειώνουν ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές, σε περιόδους χαμηλής ανεργίας, όπως η σημερινή, η διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων εν γένει είναι πολύ ενισχυμένη. Επιπλέον, το IG Metall έχει τη ρητή υποστήριξη ευρωπαϊκών θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο