Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Νίμιτς: Η λύση δεν πρέπει να επηρεάζει την ταυτότητα των πολιτών [Βίντεο]

Η λύση στο ονοματολογικό δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ σημειώνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προειδοποιώντας πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας, ενώ διαψεύδει τις διαρροές για τα λύσεις που προκρίνουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Η λύση στο ονοματολογικό δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών της ΠΓΔΜ σημειώνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προειδοποιώντας πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Σε συνέντευξή του στο Euronews, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι «όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας».

Αναφορικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς σημείωσε πως είναι κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, έχει δεσμευτεί, ξεκαθαρίζοντας πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

Ειδική αναφορά έκανε στη συνδρομή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, χαρακτηρίζοντας την πολύ σημαντική και επισήμανε πως είναι πολύ θετικός στην προσέγγιση του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και επιδεικνύει ουσιαστικό ενδιαφέρον ώστε να επιλυθεί το θέμα.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη στο Euronews:

in.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024