Μία ακόμα απορριπτική απόφαση σε αίτημα έκδοσης των Τουρκικών αρχών
εξέδωσε η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτή  τη φορά το Συμβούλιο Εφετών είπε
όχι στην έκδοση του Μεχμετ Ντογκάν κάνοντας δεκτή την πρόταση της
εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη.

Το Τριμελές συμβούλιο εφετών απέρριψε το τουρκικό αίτημα για τον πρώτο από τους 9 Τούρκους, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι έιχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στο Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην χώρα μας.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευση της τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε απο την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο προσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ηδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα.

Η συνθηκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συνταγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχειριση. Επιπλέον αποδειχτηκε απο την ακροαματική διαδικαςία οτι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογειται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθέι υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Την ερχόμενη Τρίτη ενωπιον του συμβουλίωου εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους.

Μίνα Μουστάκα

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο