Ενισχυμένη η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στην ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης μεταποίησης ISM στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 59,1 μονάδες (εκτίμηση: 58,6, Δεκέμβριος: 59,3, μ.ο. δώδεκα μηνών: 57,7), καταδεικνύοντας ανάπτυξη του τομέα για 17ο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών μεταποίησης ISM αυξήθηκε σε υψηλό (72,7, εκτίμηση: 68,8, Δεκέμβριος: 68,3) από το 2011, συνηγορώντας υπέρ της ενίσχυσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας διαμορφώθηκαν σε επίπεδο (230.000, ιστορικός μ.ο.: 355.900), που συμβαδίζει με ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Ο μ.ο. τεσσάρων εβδομάδων των αιτήσεων των επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό (234.500) τριών μηνών περίπου. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξετάζει το ενδεχόμενο νέας παράτασης της αναστολής εφαρμογής του ορίου δημοσίου χρέους για τις 23 Μαρτίου από τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ορισμένα μέλη της ΕΚΤ επιθυμούν να καθοριστεί επακριβώς το πότε θα λήξουν οι αγορές τίτλων και να δοθεί σαφής σηματοδότηση για την πορεία των επιτοκίων μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης.

Σύμφωνα με την τελική μέτρηση, ο δείκτης μεταποίησης PMI Ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 59,6 μονάδες (μ.ο. δώδεκα μηνών: 57,8) από 60,6 το Δεκέμβριο. Στη Μ. Βρετανία ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Ιανουάριο σε χαμηλό (55,3) από τον Ιούνιο, ωστόσο εξακολουθεί να καταδεικνύει ανάπτυξη του τομέα.

Στην Ευρωζώνη αναμένεται ο δείκτης τιμών παραγωγού Δεκεμβρίου και στις ΗΠΑ οι νέες θέσεις εργασίας Ιανουαρίου.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο