Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία δημοσιεύονται στο Nature.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα προς ένα διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κλινική δοκιμή του έδειξε ότι έχει 90% ακρίβεια σε 373 υγιή άτομα,  με απώλεια μνήμης και σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.

Η αιματολογική εξέταση σχεδιάστηκε από Ιάπωνες και Αυστραλούς ερευνητές, με επικεφαλής τον Κατσουχίκο Γιαναγκισάβα και τον νομπελίστα Κοΐτσι Τανάκα, και εστιάζει σε κλάσματα του β-αμυλοειδούς που καταλήγουν στο αίμα.

Καταγράφοντας τις αναλογίες των τύπων των κλασμάτων του β-αμυλοειδούς, οι ερευνητές προβλέπουν και τα επίπεδά του στον εγκέφαλο.

«Μέχρι την ηλικία των 60-70 ετών, περίπου το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν σημάδια αύξησης αυτής της πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους και αυτό πλέον μπορεί να ανιχνευθεί με το νέο τεστ αίματος», εξηγεί ο καθηγητής Κόλιν Μάστερς του Ινστιτούτου Φλόρεϊ της Μελβούρνης.

Ο ίδιος προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια οι άνθρωποι μετά τα 55 ή τα 60 έτη ζωής θα κάνουν το τεστ αίματος ανά πενταετία, για να δουν κατά πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.  

Επί του παρόντος, η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι δυνατό να ανιχνευθεί με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) ή με ανάλυση δείγματος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι δαπανηρές, επεμβατικές και απαιτούν χρόνο για την τελική διάγνωση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας