Τεστ αίματος ανιχνεύει πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ
Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία δημοσιεύονται στο Nature.
Διεθνής επιστημονική ομάδα ανέπτυξε μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία δημοσιεύονται στο Nature.
Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα προς ένα διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κλινική δοκιμή του έδειξε ότι έχει 90% ακρίβεια σε 373 υγιή άτομα, με απώλεια μνήμης και σε πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ.
Ωστόσο, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες.
Η αιματολογική εξέταση σχεδιάστηκε από Ιάπωνες και Αυστραλούς ερευνητές,με επικεφαλής τον Κατσουχίκο Γιαναγκισάβα και τον νομπελίστα Κοΐτσι Τανάκα, και εστιάζει σε κλάσματα του β-αμυλοειδούς που καταλήγουν στο αίμα.
Καταγράφοντας τις αναλογίες των τύπων των κλασμάτων του β-αμυλοειδούς, οι ερευνητές προβλέπουν και τα επίπεδά του στον εγκέφαλο.
«Μέχρι την ηλικία των 60-70 ετών, περίπου το 30% των ανθρώπων εμφανίζουν σημάδια αύξησης αυτής της πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους και αυτό πλέον μπορεί να ανιχνευθεί με το νέο τεστ αίματος», εξηγεί ο καθηγητήςΚόλιν Μάστερς του Ινστιτούτου Φλόρεϊ της Μελβούρνης.
Ο ίδιος προβλέπει ότι σε πέντε χρόνια οι άνθρωποι μετά τα 55 ή τα 60 έτη ζωής θα κάνουν το τεστ αίματος ανά πενταετία, για να δουν κατά πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ.
Επί του παρόντος, η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι δυνατό να ανιχνευθεί με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) ή με ανάλυση δείγματος του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι δαπανηρές, επεμβατικές και απαιτούν χρόνο για την τελική διάγνωση.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: Καταγγελία για «επίθεση Πλακιά με κλωτσιές» κατά του κατηγορούμενου Στουρνάρα
- Θρίλερ στην Κυψέλη: Μυστήριο με τη σορό γυναίκας σε βαλίτσα – Σήμερα η νεκροψία – νεκροτομή
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
- Τα υπογκρούπ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε Europa και Conference League
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442