Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Σήμερα μάθαμε για την επιστροφή του χάρτη στην Τ/Κ πλευρά

Κύπρος: Σήμερα μάθαμε για την επιστροφή του χάρτη στην Τ/Κ πλευρά

«Το ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέστρεψαν πίσω στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον χάρτη για το εδαφικό, που αυτή κατάθεσε τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, το μάθαμε σήμερα δήλωσε ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Το ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέστρεψαν πίσω στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον χάρτη για το εδαφικό, που αυτή κατάθεσε τον Ιανουάριο του 2017 στη Γενεύη, το μάθαμε σήμερα από τη δήλωση του εκπροσώπου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού», δήλωσε ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως «περιήλθε σε γνώση μας στις αρχές του Δεκέμβρη το αίτημα του κ. Ακιντζί για να αποσύρει τον χάρτη του. Το συζητήσαμε με τα Ηνωμένα Έθνη και τους είπαμε ότι δεν συμφωνούμε και δεν δίνουμε την συγκατάθεσή μας για να δοθεί πίσω ο χάρτης στον κ. Ακιντζί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής είπε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν επανήλθαν για να μας πουν ότι πράγματι επέστρεψαν τον χάρτη στον κ. Ακιντζί».

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ότι την ελληνοκυπριακή πλευρά ενημέρωσε η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ωστόσο, ο κ. Σιντίκ δεν προσδιόρισε πότε έγινε η ενημέρωση αυτή.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, επιβεβαίωσε ότι ο διεθνής οργανισμός επέστρεψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά τον χάρτη, που κατατέθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το σχετικό αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι την ελληνοκυπριακή πλευρά ενημέρωσε η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατήγγειλε τον τουρκοκύπριο ηγέτη για «ξεκάθαρη και ωμή παρέμβαση» στις προεδρικές εκλογές και σημείωσε ότι δημιουργεί ερωτήματα η χρονική στιγμή της δήλωσης Ακιντζί, καθώς και η αιτιολόγησή του ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης απέσυρε τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι, είπε, που είναι γνωστό από τον περασμένο Ιούλιο.

«Από αυτό γίνεται ξεκάθαρο και προς τον ίδιο το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και προς τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η πλευρά, που δεν επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης που πρόσθεσε ότι θα υπάρξει πρώτα συζήτηση με τον ΟΗΕ και αναλόγως η Λευκωσία θα τοποθετηθεί υπεύθυνα. «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε, γιατί βρισκόμαστε στο παρά ένα των εκλογών», επεσήμανε. Η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, γνώριζε για τις προθέσεις Ακιντζί από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά όχι ότι θα υπήρχε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, αποσύροντας τον χάρτη, «δεν είχε καμία σκοπιμότητα να βοηθήσει το ΑΚΕΛ, εφόσον η κίνηση αυτή θα μεταφερόταν κατά της υποψηφιότητας Μαλά».

O εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, χαρακτήρισε αρνητική την ενέργεια του Μουσταφά Ακιντζί, να αποσύρει τον χάρτη. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι «αυτή η εξέλιξη προκαλεί περισσότερα προβλήματα στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».

Αρνητική χαρακτήρισε την ενέργεια Ακιντζί και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου. Ωστόσο, σημείωσε, ότι η ενέργεια Ακιντζί «δημιουργεί και κάποιους συνειρμούς, επειδή αυτή η ανακοίνωση γίνεται την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ επέλεξε να μεταφέρει την προεκλογική συζήτηση στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Μον Πελεράν 1, τον περασμένο Ιανουάριο».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024