Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας

Επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή του, Παύλου Πολάκη.

Επετειακή εκδήλωση για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή του, Παύλου Πολάκη.

Το Υπουργείο Υγείας ιδρύθηκε το 1917 επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου ως «Υπουργείο Περιθάλψεως», με στόχο την ασφαλή περίθαλψη των ανθρώπων μετά τις πληγές του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, τη φροντίδα των τραυματιών, των συμμαχικών στρατευμάτων και των προσφυγικών πληθυσμών που αυξάνονταν. Στην πορεία του χρόνου το υπουργείο μετονομάστηκε πολλές φορές, αλλά η κοινωνική διάσταση της ασθένειας και η πολιτική διάσταση των υγειονομικών προτεραιοτήτων παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Ένας αιώνας υγείας 1917-2017» από τον προϊστάμενο τμήματος του υπουργείου Υγείας, Γεώργιο Καφετζή.

Ο Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του έκανε αναφορά στο γεγονός ότι ενώ είχε προσκληθεί να μιλήσει ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο οποίος είχε εισηγηθεί το νόμο 1397/1983 για την ίδρυση του ΕΣΥ, «δυστυχώς, με μια ακατανόητη πολιτική απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αποτράπηκε και η παρέμβαση του κ. Αυγερινού και η παρουσία των άλλων προσκεκλημένων στελεχών αυτού του πολιτικού φορέα. Η αναιτιολόγητη αποχή από μια εκδήλωση ιστορικής και θεσμικής μνήμης, θεωρώ ότι πραγματικά υπονομεύει κάθε προσπάθεια αναζήτησης συναινέσεων στον πολύ ζωτικό για την κοινωνία χώρο της Υγείας», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση είχαν όντως προσκληθεί όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Υγείας της τελευταίας 30ετίας.

Αναφερόμενος ο κ. Ξανθός στα 100 χρόνια λειτουργίας του υπουργείου Υγείας τα χαρακτήρισε «ζωντανή ιστορία της Δημόσιας Υγείας αλλά και της Κοινωνικής και Προνοιακής πολιτικής της χώρας» καθώς και «αποτύπωμα» των κοινωνικών αλλαγών και μετασχηματισμών που επηρέασαν την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και την ανάπτυξη του συστήματος Υγείας στην πορεία του χρόνου.

Ο κ. Ξανθός επικαλέστηκε στη συνέχεια στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά, μειώνεται ο χρόνος που ζούμε έχοντας καλή υγεία, απόδειξη του σοβαρού ελλείμματος του συστήματος Υγείας της οργανωμένης πρόληψης και αγωγής υγείας του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό μπορεί να ανατραπεί δια της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία έρχεται να μετατοπίσει το «κέντρο βάρους» του Συστήματος από τη θεραπεία στην πρόληψη της ασθένειας και από τη νοσοκομειακή περίθαλψη στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα.

Κλείνοντας την ομιλία του υπουργός Υγείας «Η δική μας ευθύνη είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η συνεχής αποτίμηση και αξιολόγηση των νομοθετικών, υγειονομικών και διοικητικών παρεμβάσεων του Υπουργείου και ο διαρκής αναστοχασμός για τις βέλτιστες πολιτικές καθολικής κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού και προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Δραγασάκης: Ένα σύστημα υγείας αντάξιο των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας

Στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτήρισε την εκδήλωση ως ευκαιρία αναστοχασμού της διαδρομής του συστήματος της δημόσιας υγείας και κατέληξε σε τρεις διαπιστώσεις: την αργή και αποσπασματική εξέλιξη του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, την εξέλιξη του μέσα από συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και κοινωνικούς αγώνες, και μέσα από καταστάσεις κρίσης, έκρηξης αναγκών, οικονομικής στενότητας, αλλά και κοινωνικής ανάτασης».

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης εξαρχής υπήρξε η άμεση αύξηση, στο μέτρο του εφικτού, της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία και την Πρόνοια, στο πλαίσιο ενός βιώσιμου και δίκαιου κοινωνικού κράτους.

«Παρά τις σημαντικές δυσχέρειες που εξακολουθούν να υφίστανται, είναι σαφές, ότι έχουμε μπει σε φάση ανάκαμψης, βελτίωσης μεγεθών και των τάσεων σε κρίσιμους τομείς γεγονός που, καθιστά πλέον ορατή την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Και κατέληξε λέγοντας ότι, «για εμάς το κοινωνικό κράτος είναι κεντρικός πυλώνας, προϋπόθεση και πολλαπλασιαστής της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η Υγεία αποτελεί σήμερα κοινωνικό αγαθό χάρη και στις δικές σας επίπονες προσπάθειες, των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και χάρη στην άοκνη προσφορά των εργαζομένων στο ΕΣΥ, μια προσφορά που φθάνει ακόμα και στα όρια της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας. Κρατήσατε όρθιο ένα σύστημα υπό κατάρρευση. Τώρα χρειάζεται να οραματιστούμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί ένα σύστημα υγείας αντάξιο των αναγκών και των προσδοκιών της κοινωνίας έτσι ώστε σε μια μελλοντική επετειακή συνάντηση, τα χρόνια αυτά να μνημονεύονται ως έτη-τομές τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για το Κοινωνικό Κράτος, τη δημόσια διοίκηση, τη χώρα συνολικά».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024