Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δώσει παρατάσεις σε όλα τα εκπτωτικά «μπόνους» που προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα (Ν. 4495/17), ο οποίος άρχισε να ισχύει μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως αναφέρουν στο «Βήμα», ανώτατα στελέχη του ΥΠΕΝ, έρχονται αλλαγές, οι οποίες θα διευκολύνουν τους πολίτες να υπαχθούν με ευνοϊκότερους όρους στις νέες ρυθμίσεις.

Έτσι, καθώς οι πρώτοι μήνες ισχύος του 4495/17 δεν κύλησαν όπως θα ανέμενε η κυβέρνηση (έγιναν μόλις 54.979 δηλώσεις και εισπράχθηκαν περί τα 12 εκατ. ευρώ έσοδα), το υπουργείο ετοίμασε μια σειρά τροπολογιών, οι οποίες θα κατατεθούν σύντομα στο νομοσχέδιο για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση (σήμερα βρίσκεται υπό επεξεργασία στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή).

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, θα δοθεί δίμηνη (ίσως και τρίμηνη) παράταση σε όσες προθεσμίες υπαγωγής συνδέονται με εκπτώσεις στα πρόστιμα. Ειδικότερα, ο 4495/17 προβλέπει σήμερα έκπτωση στο πρόστιμο τακτοποίησης κατά 20% εάν η αυθαίρετη κατασκευή (ή χρήση) υπαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την έναρξη ισχύος του νόμου και κατά 10% εάν υπαχθεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.

Επιπλέον, στη λίστα των παραβάσεων για τις οποίες ισχύει μειωτικός συντελεστής θα προστεθούν και οι αυθαίρετες ισόγειες αποθήκες. Όσο για τους αυθαίρετους χώρους που έχουν νομιμοποιηθεί και από προηγούμενους νόμους, θα μπορούν στο εξής να αλλάξουν και χρήση.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας