Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το BBC αποτυγχάνει όταν δεν παραδέχεται μισθολογικές διακρίσεις»

«Το BBC αποτυγχάνει όταν δεν παραδέχεται μισθολογικές διακρίσεις»

Το BBC αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος της αποστολής του να μεταδίδει την αλήθεια χωρίς να παραδέχεται το πρόβλημα με τις διακρίσεις στις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών εντός του δικτύου, δήλωσε στην επιτροπή μέσων ενημέρωσης του βρετανικού κοινοβουλίου η πρώην αρχισυντάκτρια του BBC στην Κίνα, Κάρι Γκρέισι.

Το BBC αποτυγχάνει να σταθεί στο ύψος της αποστολής του να μεταδίδει την αλήθεια χωρίς να παραδέχεται το πρόβλημα με τις διακρίσεις στις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών εντός του δικτύου, δήλωσε στην επιτροπή μέσων ενημέρωσης του βρετανικού κοινοβουλίου η πρώην αρχισυντάκτρια του BBC στην Κίνα, Κάρι Γκρέισι.

Υπενθυμίζεται οως η Γκρέισι παραιτήθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου από τη θέση της στο Πεκίνο, εξαιτίας της μισθολογικής ανισότητας σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της.

Όταν το BBC έδωσε στη δημοσιότητα τους υψηλότερα αμειβόμενους στο πλαίσιο της περυσινής συμφωνίας η Γκρέισι πληροφορήθηκε ότι οι δύο άνδρες συνάδελφοί της αμείβονταν με τουλάχιστον 50% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες.

Σε μια συναισθηματική της ομιλία, που διήρκησε πάνω από δύο ώρες, η Γκρέισι δήλωσε στην επιτροπή ότι οι γυναίκες σε κάθε βαθμίδα του BBC υποτιμούνται, κατηγορώντας διευθυντικά στελέχη ότι μειώνουν την εργασία των γυναικών στις προσπάθειές τους να αποφύγουν να παραδεχτούν τις διακρίσεις λόγω φύλου.

«Η δουλειά μας είναι η αλήθεια», δήλωσε στους βουλευτές. «Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να ασκήσουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική, πώς μπορούν να μας εμπιστευτούν να εξετάσουμε οτιδήποτε άλλο, να κάνουμε ειλικρινή ρεπορτάζ;»

Το BBC έχει δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν επικρίσεις επειδή καταβάλλει υψηλότερους μισθούς στους άνδρες υπαλλήλους του και έχει δεσμευτεί να γεφυρώσει το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2020.

Τον Ιούλιο αποκάλυψε, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, ότι πλήρωνε τον τότε νούμερο ένα παρουσιαστή του πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την πιο καλοπληρωμένη παρουσιάστριά του και ότι τα δύο τρίτα των τηλεοπτικών του δημοσιογράφων, που αμείβονταν με τουλάχιστον 150.000 στερλίνες, ήταν άνδρες.

Τα διευθυντικά στελέχη του BBC διεύψευσαν ότι υπάρχουν συστημικές μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.

Ο Γενικός Διευθυντής Τόνι Χολ δήλωσε ενώπιον της επιτροπής, ακριβώς μετά την Γκρέισι, ότι το BBC θα εισάγει μισθολογική διαφάνεια ώστε το προσωπικό να γνωρίζει ποια είναι τα επίπεδα πληρωμών για διαφορετικά πόστα και τα μισθολογικά κλιμάκια.

Η 55χρονη Γκρέισι, που εργάστηκε στο δίκτυο για 30 χρόνια, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης διαδικασίας κατάθεσης παραπόνων το BBC επιδίωξε να δικαιολογήσει την χαμηλότερη αμοιβή της σε σχέση με τους άνδρες συναδέρφους τους, τονίζοντας ότι η ίδια βρίσκεται σε «εξέλιξη». Η ίδια χαρακτήρισε αυτή την εξήγηση «προσβλητική».

Παράλληλα τόνισε στους βουλευτές ότι δέχθηκε προσφορά για μια μεγάλη µισθολογική αύξηση, αλλά την απέρριψε επειδή ο αγώνας της δεν ήταν για τα χρήματα που θα λάμβανε, αλλά για να εξασφαλίσει ότι το BBC θα αλλάξει τις πρακτικές του και θα παρέχει ισότιμη αμοιβή για την ίδια εργασία για όλους τους άνδρες και γυναίκες.

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της να ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στη λογοκρισία, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό από το κινεζικό κράτος, δεν θα μπορούσε να ζήσει με τον εαυτό της αν δεν στεκόταν για την αλήθεια εντός του BBC, κατέληξε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024