Ένα πολύ σπάνιο περιστατικό συγγενούς καρδιοπάθειας σε νεογνό βάρους 1.700 γραμμαρίων αντιμετωπίστηκε χειρουργικά με επιτυχία στο Ωνάσειο. Η σπανιότητα του περιστατικού έγκειται στο γεγονός ότι είναι το πρώτο νεογνό αυτού του βάρους με τη συγκεκριμένη πάθηση που αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
 
Το νεογνό δίδυμης κύησης, που γεννήθηκε στην Αθήνα, διαγνώστηκε από τους παιδοκαρδιολόγους του μαιευτηρίου με ισθμική στένωση αορτής και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο Ωνάσειο για να χειρουργηθεί. Η περαιτέρω διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο έδειξε ότι το νεογνό έπασχε από σπάνια σύμπλοκη καρδιοπάθεια (δεξιό αορτικό τόξο, διπλό αορτικό τόξο με σχηματισμό ατελούς αγγειακού δακτυλίου λόγω διακεκομμένου αορτικού τόξου, με έκτοπη υποκλείδιο αρτηρία και μεσοκοιλιακή επικοινωνία).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «έγινε πλήρης διόρθωση με άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα, η οποία επισφραγίστηκε από την ομαλή μετεγχειρητική πορεία της υγείας του νεογνού, το οποίο αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στην Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Σημειώνεται ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ελάχιστα παρόμοια περιστατικά, εκ των οποίων ένα δεν ήταν δυνατόν να χειρουργηθεί λόγω της συμπλόκου καρδιοπάθειας και της συνοδού αγγειακής ανωμαλίας αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ και αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των συγγενών καρδιοπαθειών σε όλες τις ηλικίες.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας