Ο «κερδοφόρος εξαίρετος τραπεζικός πελάτης» -σύμφωνα με το στέλεχος της HSBC- Χρήστος Καραβέλας και το αστραπιαίο κλείσιμο των λογαριασμών του το 2008, αμέσως μόλις ο εισαγγελέας ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα δεσμεύσει τα χρήματα του, απασχόλησαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και του ΟΤΕ.

Ειδικότερα, στο πρόσωπο του «κερδοφόρου εξαίρετου τραπεζικού πελάτη» όπως τον χαρακτήρισε, Χρήστου Καραβέλα, πρώην στελέχους της Siemens Hellas, επικεντρώθηκε η μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Μαρμαρά, στελέχους της τράπεζας HSBC στην Ελλάδα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης για τα μαύρα ταμεία του κολοσσού της Siemens.

Η κυρία Μαρμαρά, η οποία -πλην της επαγγελματικής σχέσης με τα μέλη της οικογένειας του φυγόδικου πρώην στελέχους της ελληνικής Siemens-, συνδέεται και με φιλική σχέση με την οικογένεια Καραβέλα, αναφέρθηκε σε μεγάλα ποσά που διατηρούσε σε λογαριασμούς στην τράπεζα ο Χρήστος Καραβέλας από το 1991 και μετά, καθώς και σε επενδύσεις που έκανε.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο άλλοτε επικεφαλής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της εταιρίας, «ήταν ένας κερδοφόρος εξαιρετικός πελάτης» τον οποίο η τράπεζα συνέστησε στη Barclays του Λονδίνου προκειμένου να μεταφέρει χρήματα σε λογαριασμούς σε εξωχώρια εταιρία με έδρα τις Παρθένες Νήσους και ακολούθως να αγοράσει, μέσω αυτής, ακίνητο στον Παρνασσό.

Σύμφωνα με την κυρία Μαρμαρά, ο Καραβέλας εκμεταλλευόμενος τον «νόμο Αλογοσκούφη» για επαναπατρισμό χρημάτων, μετέφερε το 2004 στην τράπεζα ποσό περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο δημιούργησε έναν κεντρικό λογαριασμό και στη συνέχεια προθεσμιακούς με δικαιούχους τον ίδιο και κάθε μέλος της οικογένειας του.

Κατά την εξέτασή της από την εισαγγελέα έδρας, η μάρτυς δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων προκειμένου να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο στις 14 και 15 Μαϊου 2008 όλοι οι λογαριασμοί Καραβέλα ρευστοποιήθηκαν και τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της συζύγου του σε άλλη τράπεζα.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, αυτό έγινε διότι «ο κ. Καραβέλας θύμωσε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δώσει ένα μεγάλο ποσό που είχε ζητήσει, μία μέρα προτού κλείσει τους λογαριασμούς».

Η εισαγγελική λειτουργός επέμεινε ιδιαίτερα ρωτώντας αν γνωρίζει για το φαξ που είχε αποστείλει ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος ερευνούσε πλέον την υπόθεση της Siemens, προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς Καραβέλα καθώς θα προχωρούσε σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Η επίμαχη συγκυρία κατά τη μάρτυρα ήταν απολύτως συμπτωματική και επέμεινε ότι ο Καραβέλας θύμωσε γιατί δεν του έδωσαν τα χρήματα που ζήτησε.

Σε ερωτήσεις της εισαγγελικής λειτουργού, ως προς το γιατί δεν τα έδωσε, η κ. Μαρμαρά είπε ότι «δημιούργησε μία σκέψη ότι ήθελε να πάρει τόσο μεγάλο ποσό…και είχε αλλάξει και η νομοθεσία και δεν επιτρεπόταν να δίνουμε έτσι ποσά άνω των 40 χιλιάδων ευρώ».

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; Υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών…

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι …

Εισαγγελέας: Να σας πω εγώ. Το έτος 2007 δήλωσε 49.000 ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι «σας δημιούργησε μία σκέψη» ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100.000 ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις επτά εκατομμυρίων ευρώ…

Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα.

Η μάρτυς εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου η ίδια η τράπεζα να θέλησε «να διώξει τον πελάτη». Η θέση αυτή της κυρίας Μαρμαρά προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου ο οποίος παρατήρησε ότι «όπως φαίνεται εδώ, δεν ‘έδιωξε’ τον πελάτη, αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, αλλά και την Πολιτική Αγωγή, που επικαλέστηκαν τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης συζύγου του Χρήστου Καραβέλα, τα επίμαχα χρήματα – τα οποία, όπως είπε η κυρία Μαρμαρά, μπορεί και να ξεπερνούσαν τα δέκα εκατομμύρια ευρώ-, κατέληξαν στην Ουρουγουάη.

Ολοκληρώθηκε η εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η εξέταση της πρώην γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κυρίας Αικατερίνης Τσακάλου, τα ημερολόγια της οποίας αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου στην υπόθεση της Siemens κ. Θόδωρου Τσουκάτου.

Με τις ερωτήσεις του προς την κυρία Τσακάλου, ο συνήγορος Τσουκάτου, κ. Διονύσης Γκούσκος, επεχείρησε να αναδείξει ότι οι δεκάδες αναφορές του ονόματος του κ. Τσουκάτου στα επίμαχα ημερολόγια, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπήρχαν και ανάλογες συναντήσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Σε πολλές περιπτώσεις η κυρία Τσακάλου επιβεβαίωσε πως δεν είναι σε θέση να θυμηθεί εάν οι εγγραφές της στα ημερολόγια με το όνομα Τσουκάτος ήταν απλώς προσπάθειες επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο ή ραντεβού.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Θ.Τσουκάτου, επικαλούμενος τα ημερολόγια του δικού του εντολέα, υποστήριξε ότι οι συναντήσεις των δυο ανδρών, ήταν συνολικά 9 το διάστημα 1996 έως και 1998.

Μάλιστα, για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς του, προσκόμισε στο δικαστήριο και τα ημερολόγια, του 1998, της γραμματέως του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Συνήγορος: Έχετε κάνει «βελτίωση» της κατάθεσής σας σε βάρος του Θόδωρου Τσουκάτου. Έχετε κάτι εναντίον του;

Τσακάλου: Απολύτως τίποτα.

Συνήγορος: Θυμάστε αν ο κ. Τσουκάτος επικοινώνησε με τον κ. Χριστοφοράκο προκειμένου να προωθήσει κάποια βιογραφικά, ή σε μια προσπάθεια να επιδοτηθούν σύλλογοι;

Τσακάλου: Δεν θυμάμαι. Αυτό, όμως, ήταν μια συνηθισμένη πρακτική απ’ όλους τους πολιτικούς.

Αναφερόμενη στο ένα εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έλαβε ο Θόδωρος Τσουκάτος από τη Siemens, για να τα κατευθύνει – σύμφωνα πάντα με τον ίδιο – στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, η μάρτυς κατέθεσε ότι ο Χριστοφοράκος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εκείνος του έδωσε τα χρήματα.

«Μου έκανε ένα νεύμα, μου έδειξε τον αριθμό 1 (σ.σ. έκανε την ανάλογη κίνηση με το χέρι της) σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυς.

Συνήγορος: Από ένα νεύμα καταλάβατε ότι του έδωσε χρήματα;

Τσακάλου: Μπορώ να τον ερμηνεύω πολύ καλά ύστερα από 25 χρόνια συνεργασίας. Το «1» δεν μπορώ να ξέρω ότι είναι εκατομμύριο, αλλά το υπέθεσα.

Συνήγορος: Τι καταλάβατε ακριβώς;

Τσακάλου: Υπέθεσα… Άλλωστε αυτό συμπίπτει και με την ομολογία του ίδιου.

Συνήγορος: Γιατί δεν το αναφέρατε νωρίτερα;

Τσακάλου
: Δεν μπορούσα να πω τι συνάγεται από ένα νεύμα …

Συνήγορος: Εάν ο κ. Χριστοφοράκος αποσκοπούσε να δωροδοκήσει κάποιον, θα λάμβανε προφυλάξεις.

Τσακάλου: Φαντάζομαι πως ναι. Δεν με ενημέρωνε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεράσπιση Τσουκάτου, ο κ. Γκούσκος επανέφερε το αίτημα του για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου με την συνεργάτιδα του κ. Κώστα Σημίτη, κυρία Μάνια Κωστοπούλου, η οποία έχει διαψεύσει συναντήσεις τις οποίες έχει αναφέρει η πρώτη.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας