Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κύρια προτεραιότητα της δανέζικης προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών των 47 κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η συνέχιση της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Ράσμουσεν και τον υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντερς Σάμουελσεν.

Κύρια προτεραιότητα της δανέζικης προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών
Εξωτερικών των 47 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η
συνέχιση της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπίνων
δικαιωμάτων, όπως επισημάνθηκε από τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς
Ράσμουσεν και τον υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντερς Σάμουελσεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, έχοντας επίγνωση ότι στη παρούσα φάση η αξιοπιστία του Συμβουλίου της Ευρώπης αμφισβητείται, αναφέρθηκε στη κύρια προτεραιότητα της δανέζικης προεδρίας που είναι η συνέχιση της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μεγαλύτερη ισορροπία και αποτελεσματικότητα.

Τέσσερα επιπλέον θέματα βρίσκονται στην ατζέντα της δανέζικης προεδρίας:

  1. Iσότητα ευκαιριών, την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση του αποκλεισμού για ζευγάρια του ίδιου φύλου για οικογενειακή ζωή
  2. H προτεραιότητα για τα άτομα με αναπηρίες
  3. H προτεραιότητα για τα παιδιά και τη νεολαία στη δημοκρατία
  4. H καταπολέμηση των βασανιστηρίων

«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, ακολουθώντας τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά προφανώς δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αντί να κλείσουμε τα μάτια μας για τα προβλήματα, πρέπει να ξεκινήσουμε έναν εποικοδομητικό, ανοικτό και ειλικρινή διάλογο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους» τόνισε.

Με αναφορά στη συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της ΚΣΣΕ, τόνισε ότι η Επιτροπή Υπουργών παρακολουθεί πολύ στενά τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ της Συνέλευσης και των ρωσικών αρχών.

Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει τη συγκρότηση μιας ad hoc επιτροπής για τον «ρόλο και την αποστολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης» καθώς και τη συνάντηση που πραγματοποίησε η Προεδρία της Συνέλευσης τον Δεκέμβριο στο Παρίσι με τους Ρώσους βουλευτές. Ελπίζει ειλικρινά ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέγγιση των διαφορετικών απόψεων θα έχουν απτά αποτελέσματα, και πρωτίστως ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα τηρήσει τώρα τις δεσμεύσεις της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης αρχίζοντας να καταβάλει την υποχρεωτική συνεισφορά της στον προϋπολογισμό μας.

Υπογραμμίζει πως η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να τερματίσει το καθεστώς της ως κύριου χρηματοδότη έχει καταστήσει ακόμα πιο περίπλοκη την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Η Επιτροπή Υπουργών εργάζεται επί του παρόντος για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα συζητήσει σύντομα περισσότερα μακροπρόθεσμα μέτρα και θα προσαρμόσει ανάλογα το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό για το 2018-19.

Ανθρώπινα δικαίωματα και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στο ίδιο πλαίσιο και προς την ίδια κατεύθυνση τοποθετήθηκε ενώπιον της ολομέλειας και ο Πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Ράσμουσεν δίνοντας όμως μεγαλύτερη βάση στη μεταρρυθμιστική ανάγκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

«Η φιλοδοξία μου είναι σαφής. Θέλω να παραδώσω μια ακόμη καλύτερη Ευρώπη στα παιδιά και στα εγγόνια μου – μια Ευρώπη όπου η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου υποστηρίζονται ως οι βασικές αξίες και κατευθυντήριες αρχές για την καθημερινή μας ζωή… »

Υπογράμμισε πως υπάρχει σημαντική πρόκληση της ανεπαρκούς εφαρμογής σε εθνικό επίπεδο, ιδίως σε σχέση με σοβαρά, συστημικά και διαρθρωτικά προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ορισμένα κράτη.

Δηλώνει πως υπάρχει μια αμφισβήτηση σχετικά με την ερμηνεία της Σύμβασης. Έχει τεθεί το ερώτημα εάν το Δικαστήριο προχωράει πολύ στις ερμηνείες του και αφήνει πολύ λίγα περιθώρια στις εθνικές δημοκρατίες. Τονίζει επίσης πως η αμφισβήτηση των υποθέσεων του Δικαστηρίου παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς και η μεγάλη αναμονή έως ότου δημοσιευτεί μια απόφαση του ΕΔΔΑ για σοβαρά θέματα παραβίασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πιστεύει πως η λύση βρίσκεται σε ένα σύστημα με κυρώσεις για τις χώρες που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη παρεμβατικό σε χώρες που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κράτη μέλη είναι οι κύριοι προστάτες των δικαιωμάτων της Σύμβασης. Με το Πρωτόκολλο αριθ. 15, η επικουρικότητα θα μεταφερθεί στο κείμενο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης ισορροπίας μεταξύ του εθνικού και του ευρωπαϊκού επιπέδου του συστήματος της Σύμβασης. Βασική προτεραιότητα για την προεδρία μας είναι να διασφαλίσουμε να τεθεί σε ισχύ το Πρωτόκολλο αριθ. 15. Ενθαρρύνουμε τα υπόλοιπα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμά. »

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024