Οι βομβαρδισμοί των αμερικανικών τηλεχειριζόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) οδεύουν να «εξαλείψουν» τους τζιχαντιστές στη Σομαλία, δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της AMISOM, της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα.

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στη Σομαλία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως πολλαπλασιάζοντας τις επιδρομές των UAVs εναντίον των μελών των οργανώσεων Σεμπάμπ και Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Αυτές οι επιδρομές (…) οδεύουν να εξαλείψουν τα μέλη της Σεμπάμπ, που υφίστανται βαριές απώλειες. Κι είναι καλό να τελειώνουμε με την τρομοκρατία», δήλωσε ο Φρανσίσκο Μαδέιρα, ειδικός επιτετραμμένος της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία, στο περιθώριο της συνόδου της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

Eξουσιοδότηση Τραμπ

Η οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα, προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει την αδύναμη κεντρική κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και τους 22.000 και πλέον άνδρες της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης, στρατιωτικούς και αστυνομικούς από την Ουγκάντα, το Μπουρούντι, το Τζιμπουτί, την Κένυα και την Αιθιοπία.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί δεκάδες τζιχαντιστές σε αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων και του σομαλικού στρατού.

Στα τέλη Μαρτίου του 2017, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεύρυνε τις εξουσίες που διαθέτουν οι αμερικανοί στρατιωτικοί για να εξαπολύουν αντιτρομοκρατικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα στο Κέρας της Αφρικής, δίνοντάς τους πολύ μεγαλύτερη αυτονομία σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας