Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάτις: Η πίεση προς τη Β. Κορέα για τα πυρηνικά θα συνεχιστεί

Μάτις: Η πίεση προς τη Β. Κορέα για τα πυρηνικά θα συνεχιστεί

Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας προκειμένου να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά την προσέγγιση ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, τόνισε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις στη Χονολουλού.

Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας προκειμένου να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, παρά την προσέγγιση ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, τόνισε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις στη Χονολουλού.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ «ως δύο ειρηνικές χώρες, χαιρετίζουν τις συνομιλίες ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα», είπε ο Μάτις κατά την έναρξη μιας συνάντησης με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Σονγκ Γιουνγκ-Μου στη βάση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης του Ειρηνικού (USPACOM).

«Ταυτόχρονα, παραμένουμε αταλάντευτοι στις οικονομικές πιέσεις που ασκούμε για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», πρόσθεσε.

«Η διπλωματία πρέπει να επιβάλλει τη λογική στην άφρονα ρητορική και στις επικίνδυνες προκλήσεις» του Κιμ Γιονγκ Ουν, του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, συνέχισε ο αμερικανός υπουργός. «Το καθεστώς του Κιμ είναι μια απειλή για όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί μια διεθνή λύση», πρόσθεσε.

«Η αντίδρασή μας στην απειλή αυτή παραμένει η διπλωματική οδός, υποστηριζόμενη από στρατιωτικές επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να εγγυηθούμε ότι οι διπλωμάτες μας εκφράζονται από θέση ισχύος», συνέχισε ο Μάτις.

Η συνάντηση του Μάτις και του Σονγκ σημειώθηκε μερικά 24ωρα αφότου μια νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία μπήκε στη Βόρεια Κορέα για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια για συνομιλίες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν (9η-25η Φεβρουαρίου), στη Νότια Κορέα.

Οι αγώνες αυτοί επέτρεψαν μια θεαματική επαναπροσέγγιση ανάμεσα στις δύο εχθρικές αδελφές, έπειτα από δύο χρόνια ψυχρότητας και έντασης εξαιτίας της επιτάχυνσης των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Παρά τη διμερή επαναπροσέγγιση όμως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει τη διεξαγωγή μιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης την 8η Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη των αγώνων, επιβεβαίωσαν την Τρίτη βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη διοργάνωση, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτή που περιέγραψε ως μια προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να κάνει «πειρατεία» στους Αγώνες με μια εκστρατεία προπαγάνδας.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της απειλής της Βόρειας Κορέας, ωστόσο ο Μάτις τονίζει σταθερά πως η Ουάσινγκτον επιλέγει τη διπλωματία και την άσκηση πίεσης με οικονομικές κυρώσεις.

Η συνάντηση Μάτις-Σονγκ σημειώθηκε εξάλλου μία ημέρα μετά τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Γκιάουνγκ-χα ότι η κρίση γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα και ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συμβουλευτεί την κυβέρνηση της χώρας της πριν εξετάσει τη χρήση στρατιωτικών επιλογών.

Η Κανγκ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν ερωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον έχει δώσει στη Σεούλ διαβεβαιώσεις ότι θα το πράξει, αλλά σημείωσε πως «διακυβεύεται το μέλλον μας. Οποιαδήποτε επιλογή εξεταστεί για την κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς τη δική μας συμφωνία».

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024