Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τα μέλη του να απέχουν από την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος εκ μέρους του Οργανισμού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τα μέλη του να απέχουν από την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, κάνοντας λόγο για απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος εκ μέρους του Οργανισμού.

Ο ΙΣΑ έχει ζητήσει την τροποποίηση των προϋποθέσεων για την σύναψη των συμβάσεων οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, και έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ζητώντας διευκρινίσεις επί των νέων συμβάσεων.

Η ημερομηνία υποβολής αίτησης για σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου και ο ΙΣΑ δεν έχει λάβει απάντηση στα ερωτήματα που έχει θέσει στον ΕΟΠΥΥ. 

Αιτία πολέμου για τον ΙΣΑ αποτελεί η αμφισβήτηση του δικαιώματος συνταγογράφησης σε μη συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Επίσης, υποστηρίζει ότι η σχέση γιατρών-ΕΟΠΥΥ με τις νέες συμβάσεις θα γίνει υπαλληλική «εφόσον ο ιατρός προκειμένου να απουσιάσει ακόμα και για εκπαιδευτικούς λόγους, οφείλει να ενημερώσει και να αιτηθεί άδεια από τον ΕΟΠΥΥ».

Τέλος, ο ΙΣΑ σημειώνει σε ότι αφορά το ποσό των 1.600 έως 2.00 ευρώ ως αμοιβή, ότι αυτό είναι μικτές αποδοχές και αντιστοιχούν στην εξέταση 2.250 ασθενών. «Από αυτά 30% θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ, 30% στην Εφορία και θα καταλογιστεί προκαταβολή φόρου 100% για το επόμενο έτος. Στην ουσία απομένει ένα 10-20% προκειμένου ο ιατρός να μπορέσει να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα και τις υποχρεώσεις του», υποστηρίζει ο ΙΣΑ.

Σημείο διαφωνίας αποτελεί και το ηλικιακό όριο των 65, αφού ο αυτό δεν υφίσταται ούτε για πρόσληψη στο Δημόσιο.

«Οι παρούσες συμβάσεις με τις προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι απαξιωτικές για το ιατρικό λειτούργημα και σας καλούμε να απέχετε από την υπογραφή τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr