Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ντόμινο» θανάτου στα ελληνικά βουνά

«Ντόμινο» θανάτου στα ελληνικά βουνά

Τέσσερις νεκροί φέτος σε χιονοδρομικά κέντρα και στις κορυφές του Ολύμπου με τελευταίο θύμα έναν 21χρονο σκιέρ στα 3-5 Πηγάδια

Δίχως τέλος μοιάζουν οι τραγωδίες φέτος στα βουνά της Ελλάδας, σε μια χειμερινή σεζόν που σημαδεύεται από δραματικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με αίσιο τέλος, αλλά και δυστυχήματα σε βαθιές χαράδρες και χιονισμένες πλαγιές.

Σύμφωνα με τα Νέα τον τελευταίο (μόλις) ενάμιση μήνα, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ολυμπο, στη Βασιλίτσα Γρεβενών και στη Νάουσα, όπου προχθές σκοτώθηκε 21χρονος ενώ έκανε βραδινό σκι με φίλους του στο (κλειστό) χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. «Το βουνό είναι ο κυρίαρχος, δεν χωρά απερισκεψία!» συμφωνούν οι έμπειροι ορειβάτες, τονίζοντας ότι «εκπαίδευση, εξοπλισμός και σωστή προετοιμασία» είναι το βασικό τρίπτυχο ασφαλείας για κάθε ορεινή δραστηριότητα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Λάμπρης, ένας από τους πρώτους πιστοποιημένους εκπαιδευτές – οδηγούς της χώρας, σχολιάζει ότι το βουνό έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να ξεφυτρώσει πλήθος ομάδων ή μεμονωμένων προσώπων που δεν προσφέρουν επαρκή καθοδήγηση και εκπαίδευση: «Επισήμως υπάρχουν περίπου 20 οδηγοί, αλλά αν ψάξει κανείς θα βρει γρήγορα 200»!

Οπως λέει, η εκπαίδευση – «και μάλιστα η συνεχής» – είναι ο απαράβατος κανόνας: «Το δεύτερο πιο σημαντικό είναι ο εξοπλισμός και η σωστή χρήση του και το τρίτο η προετοιμασία, ο καλός σχεδιασμός. Μη σκεφτόμαστε απλώς «παίρνω την παρέα και φύγαμε»». Για τον ίδιο, εξάλλου, «βαθμός επικινδυνότητας υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Οσο σημαντική είναι η απόφασή μας να ξεκινήσουμε για το βουνό, άλλο τόσο είναι η απόφαση να επιστρέψουμε. Είναι λάθος να υπερβαίνουμε τα όριά μας χωρίς μέτρο, ειδικά σε απροσδόκητες καταστάσεις».

ΟΙ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ. Στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, μετά τον θάνατο του 55χρονου Χρήστου Ανανιάδη σε δυστύχημα στον Ολυμπο, ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας Δημοσθένης Αναγνωστάκης έλεγε ότι «η ανάβαση σε ένα μεγάλο βουνό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προετοιμασία, εκπαίδευση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας. Ας μην προβάλλουμε μόνο τις περιπατητικές χαρές, αλλά και τους κινδύνους».

in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024