Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Welt: «Ακόμα και η Ελλάδα καλύτερη από την Ιταλία»

Welt: «Ακόμα και η Ελλάδα καλύτερη από την Ιταλία»

Η δεινή θέση, στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια η ιταλική οικονομία και η άτυπη σύνοδος των υπ. Εσωτερικών της ΕΕ στη Σόφια για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

Η ιταλική οικονομία ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες, όμως οι δομικές παθογένειες παραμένουν, γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Ακόμα και η Ελλάδα καλύτερη από την Ιταλία». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Ιταλία είναι ουραγός στην Ευρωζώνη, βρισκόμενη σε χειρότερη θέση ακόμα και από την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι μέχρι σήμερα η Ρώμη δεν έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα που προέκυψαν με την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ. Μόνο ριζικές μεταρρυθμίσεις, παρόμοιες όπως στην Ελλάδα, μπορούν να αντισταθμίσουν την κατάσταση αυτή. Κανένα κόμμα όμως δεν προβλέπει ωστόσο τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο προεκλογικό του πρόγραμμα ενόψει των εκλογών στις 4 Μαρτίου. (…)

Η μικρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2017 δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει το γεγονός ότι το ιταλικό ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ το 1999, ενώ σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία για παράδειγμα, έχει αυξηθεί κατά 25%. Ούτε καν στην Ελλάδα δεν παρατηρείται μια τέτοια εξέλιξη, συνεχίζει η Die Welt. Εκεί η οικονομική απόδοση υπέστη μεν δραματική καθίζηση, είχε ωστόσο εκτιναχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον Τίμο Σβίτερινγκ, επικεφαλής του τμήματος Αναλύσεων στην τράπεζα Metzler, «η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης, στην οποία μειώθηκε το ΑΕΠ μετά την ένταξη στην ΟΝΕ». (…) Το αργότερο στην επόμενη οικονομική κρίση το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που φθάνει πλέον το 130% σε σχέση με το ΑΕΠ, θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην Ιταλία. Και τότε, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Bantleon Ντάνιελ Χάρτμαν, οι μεν θα ζητούν αποκλεισμό από το ευρώ, οι δε κοινή ανάληψη χρεών, με άλλα λόγια θα επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση στους κόλπους της Ευρωζώνης».

SZ: «Διαφιλονικούμενη παραμένει η ποσόστωση προσφύγων»

Με αφορμή το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Σόφια με ζητούμενο την μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Ο Κανονισμός του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο ο αιτών καταθέτει αίτηση στην χώρα εισόδου του στην ΕΕ, θα γίνει αποδεκτός μόνο αν διασφαλιστεί ότι οι εκάστοτε χώρες δεν θα αναγκάζονται να κρατήσουν επί μακρόν στο έδαφός τους εισερχόμενους πρόσφυγες. Πόσο μάλλον που κατά κανόνα το ζήτημα αφορά Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Οι χώρες αυτές δεν θα πειστούν μόνο με χρήμα».

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Διαφιλονικούμενη παραμένει η ποσόστωση προσφύγων»: «Και μετά τη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών παραμένει ασαφές κατά πόσο οι πρόσφυγες θα μοιράζονται δίκαια στις χώρες-μέλη. Κομισιόν και Βερολίνο θα επιθυμούσαν μια εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου. Σε περίπτωση όμως υπερβολικού αριθμού προσφύγων τότε θεωρούν πως θα πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή ποσόστωση μετεγκατάστασης για να ανακουφιστούν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. (…) Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τέλη Ιουνίου. Ενδεχομένως η κοινή προσφυγική πολιτική να είναι μέρος ενός πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Άγνωστο ωστόσο αν μια ποσόστωση θα αποτελέσει μέρος της λύσης».

Στέφανος Γεωργακόπουλος



Deutsche Welle

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024